Ген ни ја определува желбата да пиеме алкохол

Сподели со своите пријатели

Генот β-Klotho може да ни помогне да ја контролираме желбата да пиеме алкохол. Ова откритие дава пат на методи за лекување преку генетска интервенција или преку фармацевтски средства.

Loading...

Научниците од Универзитетот во Тексас откриле дека желбата да пиеме алкохол е поврзана со варијанта на генот β-Klotho (KLB).

Мажите кои пијат алкохол се попривлечни, а еве и зошто

Според нив овој ген кој ја условува нашата желба да посегнеме кон пивото или мохитото, се наоѓа кај 40% од населението.

Тие стигнале до овој заклучок откако ја следеле конзумацијата на алкохол кај 100 000 испитаници и ги  споредиле нивните ДНК со оние на полни трезвеници.

Научниците забележале дека кај луѓето кои имаат оваа опција на генот ß-Klotho, има тенденција тие самите да си го ограничат консумирањето алкохол.

Следниот чекор бил лабораториски обиди со глувци. Научниците го отстраниле од глодарите посочениот ген и потоа им го доставиле изборот да пијат вода или алкохол. Глувците без β-Klotho го избрале алкохолот и тоа во големи количини без да се ограничуваат.

Жените кои престануваат со консумирање алкохол го подобруваат менталното здравје

Loading...

Истражувањето овозможува и подобро да се разбере улогата на ензимот FGF21, секретира во црниот дроб, кој ја регулира потрошувачката на алкохол на мозокот ниво. Научниците сметаат дека делата од генот KLB протеин игра важна улога во оската “мозокот-црн дроб” и за ослободување на ензимот FGF21.


Leave a Reply