Жените кои престануваат со консумирање алкохол го подобруваат менталното здравје

Сподели со своите пријатели

Многу жени пијат алкохол за да се релаксираат и да се чувствуваат добро, но неодамнешните докази покажуваат дека прескокнувањето на чаша вино е подобар начин за зајакнување на нивното ментално здравје.

Loading...

Експертите сметаат дека постои поврзаност помеѓу стресот предизвикан од пандемијата и зголемувањето на потрошувачката на алкохол што беше забележано во текот на 2020 година. Најпроблематичната употреба на алкохол е забележана во март и април годинава.

Алкохолот влијае на когнитивните способности, дури и кога веќе го нема во кртва

Жените кои престанале да консумираат алкохол ја подобруваат нивната ментална благосостојба, велат истражувачите од Канадското лекарско здружение (ЦМАЈ)

„Нашите откритија укажуваат на претпазливост при препорачувањето дека умереното консумирање алкохол може да го подобри квалитетот на животот“, изјави за Херберт Панг, еден од коавторите на студијата и доцент на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Хонг Конг.

„Ризиците и придобивките од умерената потрошувачка не се јасни“, посочи тој.

Зошто жените подобро го поднесуваат алкохолот од мажите?

Наместо тоа, прекинувањето со консумирање алкохол може да биде подобар начин да се чувствувате смирени и мирни, додаде коавторот Мајкл Нил во изјавата.

Loading...

Истражувачите ги анализирале навиките за пиење и нивото на ментално здравје, пријавени од самите учесници, а во истражувањето учествувале повеќе од 10.000 луѓе во Хонг Конг и повеќе од 31.000 луѓе во САД.

И во двете групи, мажи и жени кои доживотно апстинирале, оние кои воопшто не пиеле алкохол во ниту еден момент од нивниот живот, пројавиле највисоко ниво на ментална благосостојба.

Истражувачите ја проучувале групата од Хонг Конг две години и американската група три години, па се покажало дека откажувањето од алкохол е поврзано со поповолна промена во менталната благосостојба на жените во обете групи, но не и кај мажите.

Зошто тинејџерите експериментираат со алкохолот и цигарите?

Всушност, жените кои престанале да пијат се приближувале до највисоките нивоа на ментално здравје, пријавени од доживотни апстинирачи во рок од четири години.

Не е јасно зошто, но можно е апстиненцијата да откажува повреди на мозокот поврзани со алкохол или да ги намали стресовите во животот, како што се семејни конфликти, се истакнува во студијата.

„Кога луѓето ќе се отрезнат, ќе се чувствуваат помирни, нивната вознемиреност се намалува и се помалку нервозни“, вели д-р Џејмс Ц.Гарбут, професор по психијатрија на Универзитетот во Северна Каролина, кој не бил вклучен во студијата.

Алкохолот првично ја ублажува вознемиреноста, но исто така помага да се активираат системите во мозокот кои подоцна ја влошуваат анксиозноста, што доведува до маѓепсан круг:

Loading...

Што прават кафето, алкохол и наркотиците на вашиот мозок?

„Потребен ни е повеќе алкохол за да ја ублажиме проблемите, што ја влошува анксиозноста, а потоа ни треба повеќе алкохол за да ја ублажиме“, додаде д-р Гарбут.

Со текот на времето, алкохолот исто така може да стане важен фактор кога станува збор за депресивно расположение, раздразливост, проблеми со спиењето и чувствителност на стрес.

Како и авторите на студијата, д-р Гарбут рече дека е тешко да се одговори зошто специјалното ментално здравје на жените може да се подобри по откажување од алкохол.

Зошто ни се пушат цигари кога пиеме алкохол?

Жените имаат поголема стапка на депресија отколку мажите и имаат повеќе физички штетни ефекти на алкохол отколку мажите, забележал лекарот.


Leave a Reply