Февруари некогаш имал 23 дена: Еве уште неколку факти за најкраткиот месец

Сподели со своите пријатели

Февруари е најкраткиот месец, месецот на Денот на вљубените и, во зависност од тоа каде живеете, месецот на голем студ.

Loading...

Еве неколку интересни факти за февруари:

Зошто февруари е најкраткиот месец во годината?

1. За разлика од другите месеци, февруари не секогаш има ист број на денови. Тој има 29 дена на секои четири години, а 28 дена во останатие.

2. Името на овој месец потекнува од латинскиот збор „februum“, што значи прочистување.

3. Во северната хемисфера, февруари е трет месец од зимата, додека во Јужната хемисфера е трет месец од летото.

4. На велшкиот јазик, февруари понекогаш се нарекува „y mis bach“, што во превод значи „мала Месечина“.

Тајанствени и упорни: 10 факти за родените во февруари

Loading...

5. Февруари е месецот чие име најчесто е погрешно напишано („февруари“ е точно, фебруари НЕ!).

6. Февруари, март и ноември секогаш започнуваат во ист ден во неделата, освен ако не е престапна година.

7. Февруари е единствениот месец во годината во текот на кој никој не може да има полна Месечина.

8. Должината на февруари се менувала низ историја. Овој месец имал само 23 дена во еден период.

Престапна 2020та година: Зошто 29 февруари е поинтересен отколку што мислите?

9. Астролошките знаци на февруари се Водолија (до 19-ти во месецот) и Риби (од 20-ти во месецот).

10. Во САД, февруари е посветен на историјата на Афроамериканците.


Loading...

Leave a Reply