Естонија забранува влез на Русите со валидни визи

Сподели со своите пријатели

Владата на Естонија одлучи да го забрани влезот на државјаните на Руската Федерација со важечки шенген визи издадени од Естонија.

Loading...

Забраната ќе стапи на сила за една недела.

„Оваа санкција значи дека визите ќе останат валидни, но имателите на визи ќе бидат санкционирани при влез во Естонија, нема да им биде дозволен влез во Естонија“, рече министерот за надворешни работи Урмас Реинсалу.

Реинсалу рече дека има исклучоци од забраната, а тие се однесуваат на вработени во руската амбасада и членови на нивните семејства, лица кои се директно вклучени во транспортот на стоки и патници, лица кои имаат право на слободно движење според законот на Европската унија или чие доаѓање во Естонија е неопходно од хуманитарни причини или кои се во посета на роднина или брачен другар на естонски државјанин што живее во Естонија или лице со дозвола за долготраен престој во Естонија, или кои имаат заеднички деца со повикувачот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вагнер се враќа од Африка за напад на Харков

Оваа одлука не ги засега граѓаните на Руската Федерација врз основа на шенген визи издадени од трети земји на Европската унија, иако, според Реинсалу, за ова прашање ќе се разговара и во владата.

„Се договоривме Министерството за надворешни работи и внатрешни работи да ги подготви своите можни предлози за следната недела, во однос на прашањето како е можно да се затвори границата на Естонија и на оние граѓани на Руската Федерација кои имаат шенген виза што немаат е издаден во Естонија“, рече Реинсалу.

Тој нагласи дека ограничувањата кои ќе важат една недела не ги засегаат оние граѓани на Руската Федерација чија татковина е Естонија или кои се постојани жители на Естонија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  САД во сабота ќе гласаат за законот за воена помош за Украина

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА. 

Loading...