ЕП: Минималната плата мора да биде доволна за достоинствен живот

Сподели со своите пријатели

Претставниците на Европскиот парламент гласаа Директива за соодветна минимална плата, која треба да им овозможи на работниците во земјите-членки на Унијата да ги задоволат основните животни потреби.

Loading...

Според усвоената директива, договорена со Советот на ЕУ во јуни, утврдувањето на минималната плата останува во национална јурисдикција, но земјите-членки ќе треба да гарантираат дека ќе им овозможат на работниците да живеат достоинствено, земајќи ги предвид трошоците за живот и нивоа на плати.

Советот официјално треба да го одобри договорот во септември, по што земјите-членки ќе имаат рок од две години да ја применат Директивата.

Се однесува на сите работници кои имаат договор

За да се оцени соодветноста на законски пропишаните минимални плати, земјите-членки можат да состават кошница со производи и услуги по реални цени или употребни вредности од 60 отсто од бруто средната плата и 50 отсто од бруто просечната плата, според Европскиот парламент.

Новата директива ќе важи за сите работници во ЕУ кои имаат договор за вработување или работен однос.

Земјите-членки каде што минималната плата веќе е заштитена исклучиво со колективни договори нема да бидат обврзани да воведат нови правила.

Земјите-членки во кои помалку од 80 проценти од работниците се опфатени со колективни договори ќе треба да изработат акционен план за зголемување на нивната покриеност во соработка со социјалните партнери.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Морнариците на Јужна Кореја, САД и Јапонија одржаа вежби против подморници

Во случај на прекршување на правилата, се обезбедува правна заштита на работниците, нивните претставници и членовите на синдикатот.

Loading...

„Секој петти работник има минимална плата“

Директивата за соодветни минимални плати беше усвоена во Европскиот парламент со 505 гласа „за“, 92 „против“ и 44 воздржани.

„Ова е ново поглавје во историјата на европската социјална политика. Мислам дека со ова ќе создадеме инструмент кој ќе биде корисен и кој ќе го зајакне духот на социјалното партнерство, што е мисла водилка што се протега во текот на извештајот“, рече известувачот од обичниот човек Денис Радке (ЕПП) на дебатата на пленарната седница во Стразбур одржана во вторник.

„За се повеќе луѓе, работата не мора да значи дека нема да живеат во сиромаштија. Кога сметката за енергија зазема најголем дел од платата, кога станува се потешко да се плати киријата и немате храна на крајот на месецот, отиде предалеку. Ова доаѓа во вистинско време“, рече ко-известувачот Агнес Јонгериус од редовите на Социјалдемократите (С&Д).

Јонгериус рече дека треба да се бориме за правата на ранливите социјални групи.

„Речиси секој петти работник има минимална плата, често жени, мигранти, млади луѓе. Мораме да се залагаме тие да добијат повеќе“, рече таа.

„Мора да се бориме против сиромаштијата на сите што работат“

Директивата посочува дека правичните и отпорни економии и општества треба да обезбедат соодветни плати, но многу работници во ЕУ моментално не се заштитени со соодветни минимални плати.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што e тактичко нуклеарно оружје и што ако Путин го употреби?

Комесарот за вработување и социјални права Николас Шмит оцени дека усвојувањето на Директивата е „клучен чекор кон имплементација на европскиот столб на социјалните права“.

„Основните работници се со ниски плати, кои понекогаш не се ни минимални. Затоа ова достигнување е навремено. Мора да се бориме против сиромаштијата на сите што работат. Мораме да создадеме пристојни услови за живот и правична економија и општество во согласност со принципот 6 од столбот на европското социјално право“, рече тој.

Loading...

Во ноември 2017 година, Европскиот парламент, Советот и Комисијата го прогласија Европскиот столб за социјални права, чиј 6-ти принцип повикува на обезбедување соодветна минимална плата и транспарентно и предвидливо определување на платите.

Заштитата во форма на минимална плата, исто така, придонесува за родовата еднаквост, бидејќи повеќе жени отколку мажи заработуваат плати кои се на или блиску до минималната плата.

„60% од жените во ЕУ земаат минимална плата“

Лина Галвез Муњоз од Клубот на социјалдемократите рече дека „се работи за социјална правда, особено за жените“.

„60 отсто од жените во Европската унија добиваат минимална плата иако сочинуваат 46 отсто од работната сила. Мораме да го намалиме јазот во платите и да се бориме против нееднаквоста. Оваа директива е особено важна во секторот за грижа, каде работат 61 отсто од жените Тоа е чекор кон социјална правда и поголемо достоинство“, рече таа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Иран: Најмалку 83 мртви за две недели протести

„Успеавме да најдеме решение за да ги поставиме темелите за минималните плати во Европската унија. На 25 милиони Европејци ќе им се зголемат платите за 20 проценти. Тоа се конкретни напредоци“, рече Мунир Сатури од редовите на Зелените.

„Граѓаните кои одат на работа секој ден и придонесуваат за Европската унија мора да можат да живеат достоинствено“, рече Моника Семедо од Renew.

Педро Маркес (S&D) предупреди дека „многу земји-членки имаат минимални плати, но сепак треба да се преземат мерки за да се обезбеди достоинствен живот на работниците“.

Со него се согласува и Елзбиета Рафалска (ЕЦР), која рече дека Полска се грижела за сопствените граѓани.

Loading...

„Земјите членки мора да се грижат за сопствената социо-економска ситуација. Ние во Полска ја зголемивме минималната плата и за 5 години имаше 100% зголемување на нето износот. Ова е резултат на социјално чувствителните политики. Без обврски во ЕУ ниво почнавме заштита на работниците Сиромаштијата на работниците не е прифатлива“, вели Рафалска.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.