Дрон влезе во најопасното место во светот – 5от реактор на Чернобил (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Дронот „Елиос 2“ прв пат го истражуваше едно од најопасните и најнепристапни места на планетата – нуклеарната централа во Чернобил, каде се случи нуклеарна несреќа во април 1986 година.

Loading...

За прв пат по 33 години, можеме да откриеме дали има нуклеарен отпад во петтиот блок на нуклеарната централа.

Враќање дома: Луѓето во Припјат, прв пат од катастрофата во Чернобил

Ова беше можност да се ѕирне во петтиот реактор, кој беше во завршна фаза на изградба за време на експлозијата, но не беше познато дали во базените имало прачки со гориво од осиромашен ураниум.

 

 

Затоа „Елиос 2“ влезе во реакторот и, за среќа, откри дека базените се празни, односно дека нема реактен нуклеарен отпад во реакторот.

Loading...

Во „градот на духовите“ сепак има живи: Тие одбиле да ги напуштат домовите во Чернобил (ВИДЕО)

Овој вид беспилотни летала се користи за надзор и преглед на електрани.

Авионот може да утврди колку време е потребно за да се исклучи централата и кои се клучните задачи за одржување.

 

 

Оваа мисија во Чернобил беше особено тешка бидејќи беспилотното летало мораше да прелета преку ѕид висок 70 метри, а ако се изгубеше сигналот, „Елиос 2“ ќе се изгубеше.

Што крие контролната соба на озогласениот реактор 4 во Чернобил? (ВИДЕО)

Loading...

Сепак, мисијата беше успешна, а она што го покажаа снимките и фотографиите направени од дронот беше дополнителна причина за задоволство.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *