Денес се слави името на Свети Марко – заштитник на ѕидарите

Сподели со своите пријатели

Свет апостол и евангелист Марко — христијански апостол и светец, бил сопатник и помошник на Апостол Петар, којшто во своето Прво послание го нарекува син свој, не син по тело туку по дух.

Loading...

Во античката Црква евангелистот Марко е многу почитуван. Во подоцнежни документи тој е претставен како ученик на св. Иван Крстител и на Исус и му препишуваат мисиско делување во Антиохија, Цезареа, Кипар и Либија.

Пренесувањето на моштите од Александрија до Венеција во 9 век е обележано со бројни чуда, откако настанала конкуренција помеѓу Нова Аквилеја и Градо. Моштите биле сместени во капела на чие место подоцна помеѓу 1063-1073 год. била изградена денешната катедрала во Венеција сан Марко. Според една легенда при изградбата на катедралата некој мајстор – ѕидар додека паѓал од ѕидот молејќи молитва до св. Марко останал неповреден.

Затоа св. Марко станал заштитник на ѕидарите.

 

Leave a Reply