Британија: Русите градат „змејски заби“ околу окупираните територии

Сподели со своите пријатели

Во најновиот воен разузнавачки извештај за ситуацијата на бојното поле во Украина, британското Министерство за одбрана посочи дека Русија започнала со изградба на структури во облик на пирамида, таканаречени „змејски заби“ околу окупираниот Мариупол.

Loading...

Освен во Мариупол, змејски заби се градат и во Запорожје и Херсон за да се спречи евентуален пенетрација на Украинците, наведуваат Британците.

„Имаат две фабрики за производство на бетонски пирамидални противтенковски конструкции, познати како змејски заби. Се вели во соопштението на Министерството за одбрана.

За време на Втората светска војна, терминот „змејски заби“ се однесува на редовните пирамидални структури кои се користат за да се спречат армиите што напредуваат.

Британските разузнавачи велат дека Мариупол е дел од рускиот копнен мост од Русија до Крим, кој е клучна логистичка линија на комуникација.

 

 

Loading...

„Русија ги зајакнува одбранбените линии на окупираните територии“

Разузнавачите во извештајот наведуваат дека забите на змејот дополнително биле испратени за подготовка на одбраната во окупираните Херсон и Запорожје и дека Русија ги зајакнува одбранбените линии во окупираните области.

Тие го споменуваат и сопственикот на Вагнер, Евгениј Пригожин, кој на 19 октомври побарал изградба на утврдена „Вагнерска линија на одбрана“ во областа Луганск окупирана од Русија.

Британското министерство во извештајот посочува дека изградбата на забите на змејот укажува дека Русија вложува големи напори да подготви одбрана длабоко на територијата зад линијата на фронтот.

Тие велат дека ова најверојатно ќе спречи какво било брзо напредување на Украина во случај на пробив.

 

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.

Loading...