Астронаутите на НАСА се подготвуваат за враќање на Месечината (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Во март 2023 година, НАСА и Аксиом Спејс ги претставија новите одела за членовите на мисијата Артемис III.

Loading...

Меѓу новитетите се оние кои прават оделото да одговара на различни типови на тело.

Тој е пофлексибилен од сите претходни и содржи повеќе алатки кои би можеле да бидат корисни при прошетка на површината на Месечината.

Мисијата Артемис III е планирана за 2026 година и се очекува да го повтори слетувањето на Месечината за прв пат по слетувањето на Аполо 17 во 1972 година.

Оние кои се спуштаат на површината треба да останат таму помалку од една недела, со цел да одат неколку пати и да собираат примероци од мраз.

Остатокот од екипажот ќе остане во капсулата Орион, а астронаутот ќе го врати SpaceX Starship од Месечината.

Првиот дел од мисијата, кој вклучува пробен лет без екипаж, веќе е завршен, а Артемис II ќе следи во септември 2025 година.

Потоа четворица астронаути ќе полетаат со леталото Орион на пробен лет околу Месечината, по што ќе се вратат на Земјата.

Loading...

Екипажот е веќе избран и е на обука, а летот е планирано да трае осум дена.

Се обучуваат нови четириножни роботи Spirit, кои се дизајнирани сами да се движат по комплексен терен полн со кратери.

Во иднина, групи од такви роботи би можеле да бидат распоредени на Месечината и покрај тоа што ќе можат да функционираат независно, тие се способни и за вмрежување со цел размена на податоци и креирање мапи на кои ќе се обележат ризичните места.

Се тврди и дека ќе можат да си помагаат ако се заглават.

Крајната цел на мисијата Артемис е населба на јужниот пол на Земјиниот сателит, бидејќи тоа е локацијата каде што има извор на вода.

На ова ќе му претходи делот Артемис III, кој е планиран за септември 2026 година.

Интересно е што астронаутите потоа ќе однесат мала стаклена градина на Месечината, која ќе се користи за тестирање како растат некои растенија во променети услови, пишува PC Press.

 

Loading...