Африканските земји не заземаат страна во војната во Украина

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Африканската унија Меки Сал изјави дека Африка не е „против Украина“, земја „под агресија“, но нагласи дека одлуката на бројни африкански земји да не заземаат страна во таа војна е реакција на индиферентноста на меѓународната заедница кон проблемите на нивниот континент.

Loading...

„Африка не е против Украина и не треба да имаме впечаток дека Африканците се бесчувствителни на ситуацијата во таа земја. Воопшто не е така“, рече Сенегалецот на осмото издание на меѓународниот форум во Дакар, собир на африкански лидери и безбедносни експерти.

„Постојано под терористички напади“

„Африканците велат дека, во исто време кога Украина е во војна, под инвазија и напад, Африка е трајно под терористички напади“, додаде тој, а потоа зборуваше за недостатокот на меѓународна солидарност во економската криза што влијае на континентот и болестите што ги има. се бори.

„Ние сме во 2022 година, веќе не е ера на колонии. Се наоѓаме во 2022 година, во која земјите, иако се сиромашни, имаат подеднакво достоинство. Ние мора да ги третираме нивните проблеми со иста почит“.

Сал го повтори повикот за подобро претставување на африканските земји во меѓународните организации, како што се Советот за безбедност на Обединетите нации или форматот Г20.

Употребата на зборот „агресија“ за Украина е значајна промена во дискурсот на претседателот на Африканската унија, пренесува Франс прес, а пренесува Хина.

Рускиот напад ги подели африканските земји, како што беше прикажано на гласањето во ОН во февруари 2022 година.

Речиси половина од нив беа воздржани или не учествуваа на гласањето на 12 октомври, кога Генералното собрание на ОН ја осуди илегалната анексија на Украина на територијата на Русија.

Loading...

Африканската унија е сојузот наследник на Организацијата за африканско единство (ОАУ), основана во 1963 година и заснована на идејата за обединување, за која директно се залагаше Кваме Нкрумах, првиот претседател на Гана.

„Интегрирана, богата и мирна Африка“

За многумина во Африка, тој сè уште е симбол на антиколонијализмот и модернизацијата на африканското општество.

Во 2002 година, организацијата прерасна во Африканска унија, денес ги собира сите африкански земји и се залага за „интегрирана, богата и мирна Африка, предводена од нејзините граѓани, како динамична сила на светската сцена“.

Нејзиното седиште е во главниот град на Етиопија, Адис Абеба.

Африканската унија се смета за организација со ограничена моќ во Африка, особено затоа што најголемиот дел од средствата во нејзиниот буџет доаѓаат од донатори како што се Европската унија и ОН, поради што се смета за зависна од надворешни сили.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.