7 причини зошто треба да јадете повеќе краставици! (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Краставицата е вид на тревни растенија на кои припаѓаат тиквите и лубениците (фамилијата Cucurbitaceae).

Loading...

Како и лубениците, 95% од краставиците се направени од вода, што ги прави нискокалорична храна која освен што ќе ве засити, ќе помогне и во хидратацијата на телото во топлите летни денови.

Иако е незаменлива храна во летните месеци, поради неговата хранлива вредност, лекарите препорачуваат консумирање на овој зеленчук во текот на целата година. Краставиците се полни со витамин Ц, ги содржат речиси сите Б витамини, а содржат и каротин.

Присутните минерали се фосфор, калиум, железо, манган и јод, а совршениот сооднос на натриум и калиум (низок процент на натриум, висок калиум) го прави совршен диуретик кој помага да се исфрлат течностите и токсините од телото.

 

 

Краставицата е една од најздравите намирници со најмалку калории – само 100 грама содржи 15 калории. Не содржи масти или холестерол. Кора од краставица е совршен избор на влакна кои го регулираат варењето и помагаат во топењето на мастите.

Loading...

Го штити мозокот

Краставицата содржи органско соединение кое игра клучна улога во зачувувањето на функцијата на мозокот – Физетин. Фисетинот ја подобрува меморијата и ги штити нервните клетки од ефектите на стареењето, а една студија на глувци покажала поволни резултати за способноста за паметење и учење од ефектите на Алцхајмеровата болест.

 

 

Заштитува од рак

Краставиците содржат полифеноли наречени лигнани, кои можат да спречат разни видови болести и рак: рак на дојка, матка, јајници и простата. Успешно се докажаа и како борци против веќе постоечките болести.

Го намалува воспалението

Loading...

Како што веќе беше кажано, краставиците се одличен сојузник во борбата против болестите, но и воспаленијата. Научните истражувања докажуваат дека краставиците успешно ги потиснуваат несаканите воспаленија и поволно делуваат на рехабилитација на организмот.

 

 

Богат е со антиоксиданси

Краставицата содржи големи количини на антиоксиданси. Покрај споменатите витамини и минерали, има и бета – каротин. Важен дел од него се флавоноидите, како што се кверцетинот, апифенинот, лутеолинот и кемпферолот. Квертецинот е антиоксиданс кој го спречува ослободувањето на хистамин, што го прави природен лек за алергии.

Го освежува здивот

Оваа храна го спречува лошиот здив и ги уништува бактериите во устата. Доволно е да изедете парче краставица со редовна орална хигиена. Тој е одговорен за свежината на здивот бидејќи ја намалува вишокот топлина во желудникот, што се смета за една од причините за непријатниот мирис на усната шуплина.

Loading...

 

 

Заштитува од стрес

Краставиците содржат многу витамини од групата Б, вклучувајќи витамин Б1, витамин Б5 и витамин Б7 (биотин). Витамините Б се познати по нивното позитивно дејство за намалување на анксиозноста, нервозата и стравот, а се верува дека можат да ги елиминираат последиците од стресните ситуации.

Помага во варењето на храната

Loading...

Краставицата е богата со вода и влакна, кои се неопходни за здраво варење. Ја зголемува pH вредноста во желудникот и на тој начин го ублажува лачењето на киселина во желудникот. Некои од неговите влакна го олеснуваат и забрзуваат празнењето на цревата, спречувајќи запек.