95,4 милиони луѓе во ЕУ се во ризик од сиромаштија

Сподели со своите пријатели

Повеќе од една петтина од населението на Европската унија, 95,4 милиони луѓе, се во опасност од сиромаштија или социјална исклученост, објави денеска Евростат.

Loading...

Речиси 22 отсто од населението на ЕУ живеело во 2021 година, за што овие податоци се од официјалната статистика на ЕУ, во домаќинства кои искусиле барем еден од трите ризици од сиромаштија и социјална исклученост – ризик од сиромаштија, тешка материјална и социјална депривација или живеење во домаќинство со многу низок интензитет на работа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Уште една жена убеина на протестите во Иран

Ова е благ пораст во однос на 2020 година, кога 94,8 милиони или 21,6 отсто од населението биле во ризик од сиромаштија, според Евростат.

Меѓу 95,4 милиони луѓе во ЕУ кои беа изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост во текот на минатата година, околу 5,9 милиони или 1,3 отсто од вкупното население живееше во домаќинства кои беа истовремено изложени на сите три ризици од сиромаштија и социјална исклученост.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  До 2026 година во светот ќе има 87,5 милиони милионери

Во 2021 година, 73,7 милиони луѓе во ЕУ беа во ризик од сиромаштија, додека 27 милиони беа сериозно материјално и социјално лишени, додека 29,3 милиони живееја во домаќинства со низок интензитет на работа.

Ризикот од сиромаштија или социјална исклученост варираше низ земјите-членки на ЕУ.

Најголем удел на луѓе во ризик од сиромаштија или социјална исклученост е забележан во Романија (34 проценти), Бугарија (32 проценти), Грција и Шпанија (и двете по 28 проценти).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Австриска министерка потрошила милиони за надворешни советници

Најмал број на луѓе во ризик од сиромаштија или социјална исклученост е забележан во Чешка (11 проценти), Словенија (13 проценти) и Финска (14 проценти).

Loading...

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.