7 работи кои сигурно не сте ги знаеле за левораките

Сподели со своите пријатели

Во свет полн со деснаци, левораките се вистинска реткост. Постојат многу митови и приказни за нив.

Некои сметаат дека се уметнички поталентирани од деснаците, а некои слушнале дека се поуспешни.

Loading...

Ова се најголемите митови за леваците во кои не треба да верувате

Постојат само десет отсто левораки меѓу светската популација, и ако вашето дете или некој што го познавате е меѓу нив, еве седум работи што треба да ги знаете.

  1. Левораките се подобри во спортот

Лингвистот Рик Смитс во својата книга „The Puzzle of Left-Handedness“ наведува дека левораките имаат предност кога станува збор за спортските активности.

Спортистите честопати вежбаат против играчите деснаци, а играчите леваци можат да се прилагодат на играта и на двата начина. Многу е потешко за десничарите, објаснува Смитс.

ДЕМОНИ ИЛИ ГЕНИЈАЛЦИ? Неверојатни факти за левораките луѓе!

Кој би помислил? Можеби вашиот син или ќерка е следниот Лионел Меси или Новак Ѓоковиќ.

  1. Левиците обично имаат повисок коефициент на интелигенција

Истражувачи од Универзитетот Св. Лоренс во Њујорк откриле дека има повеќе левораки се со коефициент на интелигенција поголема од 140 во споредба со деснаците. Левораки биле Алберт Ајнштајн, Исак Њутн и Чарлс Дарвин.

  1. Левораките може да бидат подобри возачи од деснаците

Истражувањето на автошколата „АА“ од Велика Британија покажа дека 57% од идните возачи кои го положиле тестот за возење од првиот пат биле левораки, наспроти 47% од деснаците.

Loading...

Ова се предностите на левораките луѓе

  1. Левораките не се предодредени да бидат уметници

Сите сме слушнале дека левораките се поталентирани во однос на уметноста отколку деснаците, но се чини дека тоа е само гласина.

Истражувачот Гина Гримшо од Универзитетот во Велингтон во Нов Зеланд го негираше ова во 2013 година, откако спроведе истражување што не ја открива разликата во петте мерки на личноста што ги тестирала меѓу левораките и деснаците.

  1. Левораките не живеат пократко од деснаците

Неколку стари студии тврдат дека левораките имаат пократок животен век од деснаците, како што е студијата спроведена во 1991 година на престижниот универзитет во Британска Колумбија. Сепак, модерните теоретичари како што е Чарлс Мекманус го негираат ова и тврдат дека никогаш не откриле слична врска.

14 факти кои не сте ги знаеле за своето тело: Русокосите имаат најгуста коса, а носот памти илјадници мириси

  1. Левораките често заработуваат помалку пари

Лошо е што истражувањето спроведено во 2014 година на Харвард открива погубна бројка, а тоа е дека платите на левораките во просек се по девет до 19 проценти пониски од оние на деснаците.

  1. Левораките има свој ден во годината

Од 1996 година, 13 август е посветен на левораките. Не заборавајте за тоа годинава и покажете му на вашето лево дете или пријател дека е посебен.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *