7 начини на кои однесувањето на таткото влијае врз емотивните односи на ќерката

Сподели со своите пријатели

Рускиот психолог Ангелина Патренко истражувала и советувала млади жени повеќе од 20 години и донела важни заклучоиц во односите помеѓу татковците и ќерките.

Како што вели, односот меѓу таткото и ќерката, дури и ако е завршен, ќе се продолжи на суптилно ниво. Тоа се случува на сите, без исклучок, и влијае на однесувањето на жените во партнерските односи.

Loading...

Совет за родителите: Зборувајте им на децата за емпатијата

Што треба да знаете за улогата на таткото во животот на девојката?

1. Таткото е иницијатор, тој поставува тон во односите, дури и ако лежи на каучот.

2. Дури и ако таткото не е присутен во животот на детето, тоа е рефернтна точка во моделот на идниот однос на девојката и нејзините партнери.

3. Во отсуство на таткото и присуство на очувот, моделите ќе бидат комбинирани и меѓусебно преклопувани.

Ги тужи родителите затоа што без согласност го донеле на овој свет

4. Ако таткото и очувот постојат паралелно во животот на девојката, тогаш моделот на односи со партнерот ќе биде препишан од нејзиниот татко.

5. Кога девојката ќе изјави дека не сака нејзиниот иден маж да биде како нејзиниот татко, тоа значи дека тој ќе биде токму таков. Девојката обично ќе го повтори односот каков што го имале нејзините мајка и татко, а иако однадвор ќе изгледа поинаку, содржината ќе биде иста.

Loading...

6. Ако таткото е присутен во животот на ќерката, тој и мајката не се развеле, тој не ни покажал топлина и близина, а девојката се чуствувала како несакано дете, тогаш нејзиниот однос со партнерт исто така ќе биде исполнет со недоразбирања и студенило.

7. Ако односот меѓу мајката и таткото не бил близок, тогаш и ќерката ќе ја игра улогата на жената за таткото за да семејството не се распадне.

Сакал да ги спречи родителите да му дојдат на гости па јавил дека има бомба во авионот

Тука место наоѓа и потеклото на страв од блиски односи, неверство, развод и многу други сложени теми.

Image by Daniela Dimitrova from Pixabay


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *