31 лице заразни со мајмунски сипаници во Србија

Сподели со своите пријатели

Од 17 јуни, кога е регистриран првиот случај, мајмунски сипаници е потврдена кај 31 маж во Србија.

Loading...

Пациентите се на возраст од 21 до 44 години. Регистрираните случаи се од областите Белградски (27), Јужнобачки (1), Јужнобанатски (1), Сремски (1) и Нишавски (1).

Според информациите од територијално надлежните јавни здравствени институти/институти кои спровеле епидемиолошки истражувања, кај сите лица е развиена типична клиничка слика на болеста со развој на сипаници, треска и други симптоми и знаци на заразна болест.

– На три лица им беше потребно лекување во болнички услови, а останатите се лекувани дома – велат од Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

Заклучно со 7 август 2022 година, според последниот објавен билтен на Светската здравствена организација, во 89 земји се регистрирани 27.814 лабораториски потврдени случаи и 11 смртни случаи поврзани со мајмунска сипаница.

Епидемиолошкиот ризик се оценува како висок во европскиот регион и умерен во африканскиот регион.

За прв пат, за време на сегашната епидемија, смртни случаи се регистрираат надвор од африканскиот континент каде што болеста досега беше ендемична, поточно два во Шпанија и по еден во Бразил и Индија.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести соопшти дека до 15 август 2022 година се регистрирани вкупно 15.659 потврдени случаи во земјите од Европската унија, Западен Балкан и Турција.

Loading...

Најмногу случаи се пријавени во Шпанија (5179), Германија (3142), Франција (2673) и Холандија (1029).

Сите информации поврзани со епидемијата на мајмунски сипаници можете да ги прочитате ТУКА.