Зошто треба да спиеме во темна просторија?

Сподели со своите пријатели

Модерните спални соби често се преполни со електроника која ноќе свети. Научниците докажале дека вклученото светло влијае на здравјето и дека би требало да спиеме во целосна темница.

Loading...

Ноќната светлина е измислена релативно доцна, додека претходно луѓето оделе на спиење со првото затемнување, а се буделе со првите утрински зраци. Тогаш немало вештачка светлина, туку единствена светлост која луѓето ја имале бил огинот или дневната светлост.

Спиењето со било каков израз на свелтина доведува до намалување на лачењето на хормони во човековиот организам. Еден од тие хормони е мелатонинот. Неговото лачење е многу послабо кај оние кои спијат со светло.

Овој хормон е многу важен за човековото здравје затоа што го зајакнува имунолошкиот систем и го успорува процесот на стареењео.

Затоа најважно е да ги исклучите сите светла пред да легнете да спиете, доколку сакате да имате мирен сон.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.