Зошто се будиме уморни дури и ако доволно сме спиеле?

Сподели со своите пријатели

Има причина да се разбудите уморни и ако сте спиеле повеќе од осум часа, но и начин да го поправите тоа.

Loading...

Сонот не може да се преговара кога станува збор за водење здрав начин на живот и можете да го спречите долготрајното чувство на поспаност кое често го имате.

Експертот за спиење Адисон Џарман сподели видео на ТикТок во кое објасни како треба да спиете во циклуси од 90 минути.

Адисон открива зошто точно го поминувате денот „уморни“ и покрај препорачаната количина на сон. Во видеото што го сподели со нејзините придружници на ТикТок, Џарман објасни дека треба да спиете во циклуси од 90 минути.

Бидејќи луѓето спијат во циклуси од 90 минути, ќе се чувствувате значително помалку уморни ако се разбудите на крајот од еден од 90-минутните циклуси.

За да го направите ова, едноставно треба да сфатите колку време треба да се разбудите и потоа да броите наназад во блокови од 90 минути за да видите колку време ви треба за да заспиете ноќе.

Според Psychology Today, во текот на овој 90-минутен циклус на спиење, едно лице поминува низ пет фази на спиење.

Првите четири фази, NREM, содржат сон без брзо движење на очите, додека петтата фаза, REM, е местото каде што се случува брзо движење на очите.

Loading...

 

@addison.jarman More info in the comments 😴 🙌🏻 #addisontaughtme ♬ original sound – Addison Jarman