Зошто понекогаш почувствуваме „удар од струја“ кога ќе допреме некого или нешто?

Сподели со своите пријатели

Понекогаш ни се чини како мини електричен удар, а науката што стои зад тоа не е навистина комплицирана.

Loading...

Се јавува почесто во зимските месеци, зависи од облеката што ја носиме, а ние ви пренесуваме совети и како да го намалите тој електрицитет.

Нашето тело може да ни подготви прекрасни изненадувања. Размислете, на пример, за фактот дека понекогаш сме во состојба да спроведуваме електрична енергија во мали количини до други објекти. Дали некогаш сте примиле лесни електрични удари кога ќе допрете некого или некој предмет?

Ако се прашувавте зошто се појавува овој феномен и како функционира, ова е добра можност конечно да добиете неколку одговори на вашите прашања.

 

 

Атомите во нашето тело имаат позитивна, негативна и неутрална енергија

Loading...

Сè околу нас е составено од атоми и секако тоа го вклучува и човечкото тело. Атомите, пак, се составени од протони, електрони и неутрони. Секој има позитивен, негативен или неутрален полнеж, без исклучок.

И додека атомите обично имаат некако стабилен број од 3 типа на овие честички, електроните имаат тенденција да патуваат постојано од едно до друго место.

Ова значи дека тие можат да се преселат од нашиот мебел до нашата облека, и од таму до рамото на некој колега кога ќе ги поздравиме и да ги потчукнеме по рамото или да се ракуваме.

Статичкиот електрицитет е она што се случува кога негативната енергија не е избалансирана

Кога недостасува рамнотежа помеѓу електроните и протоните или со други зборови, нерамнотежа на негативната и позитивната енергија, се создава нешто што научниците го нарекуваат статички електрицитет. Без оглед на неговото сложено име, веројатно и самите сте создале статички електрицитет.

На пример, ако некогаш сте триеле балон од косата, вие всушност го правите тоа – „соберете“ уште неколку електрони отколку што сте имале порано. Меѓутоа, ако пристапите на позитивно наелектризиран предмет малку подоцна, како што е метален предмет или што било направено од спроводен материјал, веројатно ќе почувствувате мал електричен удар. Тоа се електрони кои се движат од едно до друго место, обидувајќи се да ја вратат рамнотежата.

 

Loading...

 

Мали електрични удари се почести кога времето е студено и суво

Во текот на зимата или во делови од светот каде климата е особено сува и студена, статичкиот електрицитет може да биде почест.

Ова се должи на фактот дека влажниот воздух е всушност природен водич, кој може да помогне да се избегнат посилни испуштања, како што се оние што се случуваат во средини каде што влажноста е помала. Во случај на второто, недостаток на влага може да предизвика чести електрицитетит при ракување или допирање на одредени површини.

Постојат одредени материјали кои ни ги даваат своите електрони и други што нè тераат да „испраќаме искри“

Како што веројатно веќе знаете, металите се главните спроводници на електрична енергија – толку многу што тие се користат за создавање на специјални предмети чија единствена цел е спроведување електрична енергија.

Сепак, постојат и влакна, како што е полиестер, кои имаат ниско ниво на спроводливост и сè уште можат да бидат вклучени во преносот на електрична енергија што патува од едно до друго место кога одеднаш ќе ги дадеме или примиме овие лесни електрични удари.

Полиестер се наоѓа во голем број предмети што ги користиме во секојдневниот живот, вклучувајќи мебел и облека, пишува BrightSide.

Loading...

 

 

Совети за да избегнете мал електричен удар

Постојат неколку едноставни чекори што сакате да ги преземете за да спречите овој феномен да претставува непријатност во вашиот секојдневен живот.

– Не користете гумени чевли при одење по статички подови.

Loading...

– Бидете сигурни да го навлажните воздухот во просториите ако се сомневате дека причината за статиката е ладна и сува состојба.

– Користете памучна облека за да не создавате статика секогаш кога ќе ја носите.

– Чувајте ја кожата навлажнета или хидрирана.

– Постојано допирајте го металот, така што статичката енергија се ослободува во мали серии, наместо одеднаш.