Зошто по силниот ураган некои плажи во Флорида пресушија?

Сподели со своите пријатели

Кога ураганот Иан вчера вечерта падна на копно на Флорида, поплавувајќи ги улиците на многу градови, плиткиот залив Тампа на западниот брег на државата морничаво се претвори во огромна рамнина со блато.

Loading...

Нивото на водата во некои делови беше толку ниско што можеше да се шета по дното на пристаништето.

На пример, во заливот Тампа нивото на водата падна за дури 1,8 метри.

Истиот феномен е забележан и на други плажи и пристаништа на западниот брег на Флорида.

Сепак, експертите предупредуваат дека не е добра идеја да се прошета во таков простор и да се апсорбираат необичните глетки бидејќи не е плима.

Ова повлекување на водата се случува поради таканаречениот обратен олуен бран, а целата изгубена вода во одреден момент ќе се врати, пишува Science Alert.

 

Loading...

 

Сè зависи од насоката на ветрот

Зошто моќниот ураган како Иан, кој обично предизвикува значителни поплави, го вшмукува морето на некои плажи или пристаништа?

Одговорот е – се зависи од насоката на ветрот.

Имено, во зависност од тоа каде се наоѓате во однос на олујниот вител, неговиот силен воздушен притисок влијае на промената на нивото на морето. Дали го крева предизвикувајќи разорни бури или, како во овој случај, го намалува.

Бидејќи ураганот Иан се наоѓа на северната хемисфера, тој ротира во насока спротивно од стрелките на часовникот.

Како што се приближуваше кон Флорида од југ, неговите ветрови ја турнаа водата подалеку од брегот.

Сепак, откако ќе помине невремето, ветровите од источни и пониските области ќе создадат разлики во притисокот што ќе ја пренасочи водата кон брегот.

Гувернерот на Флорида Рон Де Сантис изјави дека поплавите во некои области веќе достигнале ниво од 3,6 метри и дека предизвикуваат бранови кои можат да бидат опасни по живот.

Loading...