Зошто некои жени се вљубуваат во лоши мажи?

Сподели со своите пријатели

За да изградите стабилна и функционална врска, потребен ви е напор, време и љубов.

Loading...

Сепак, многу врски се градат на погрешен начин. Поточно, со лоша личност. Жените кои се подготвени да стапат во брак со лош човек, односно маж кој се однесува лошо кон нив, веројатно го прават тоа поради психотраума од минатото.

Западните експерти и многу психолози се согласуваат за една работа:

 

 

Жените кои стапуваат во брак со лоши мажи веројатно имале трауматски искуства во минатото. Овие жени или веруваат дека тие се „виновни“ откако ќе станат „жртви“ на лош брак и затоа сакаат да бидат поблиску до партнерот, обидувајќи се постојано да ја освојат неговата љубов и да ги подобрат односите.

Таквата шема е секогаш поврзана на некој начин со детството.

Loading...

На пример, ако жената како дете имала строг татко кој ја притискал, тогаш таа, најверојатно, потсвесно ќе бара сопруг со сличен пакет на квалитети, едноставно затоа што не познава друг модел на интеракција со мажите.

Многу жени дури веруваат дека проблемот не е во мажот, дури и кога е очигледно. Тие научиле дека тие се причина за сите проблеми и дека никогаш не знаат да направат нешто добро. Затоа тие тонат сè подлабоко во таквата врска.

 

 

– Многу жени сакаат лоши мажи, бидејќи во своите агресивни постапки гледаат сила и моќ – објаснува психологот Светлана Бојаринова.

Добро познатиот германски психијатар Борвин Банделов овој феномен го нарекува „Синдром на црвенкапа“. Според него, жената која ќе се заљуби во лош човек, склон кон агресивни испади, ја привлекува неговата животинска природа, неговата мрачна страна.

Понекогаш жените бараат лоши мажи за да го надополнат недостатокот на адреналин во секојдневниот живот. Понекогаш жената што ја бара и наоѓа својата љубов со лош маж нема доволно дејствување во секојдневниот живот и ѝ недостасува.

Loading...

Во секој случај, жената која е идентификувана во горенаведените примери треба да побара стручна помош.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *