Зошто машките и женските кошули не се копчаат на иста страна?

Сподели со своите пријатели

Дали некогаш сте забележале дека машките и женските кошули имаат копчиња на различни страни? Многу е едноставно, ако си жена, ги имаш на левата страна од кошулата, а ако си маж, ги имаш на десната страна. Ова би имало смисла кога сите жени би биле леваци, а сите мажи десничари, но всушност повеќето луѓе се десничари. Тогаш зошто копчињата се на различни страни?

Loading...

Очигледно, причините одат многу назад во историјата. Првата теорија вели дека кошулите се правеле на овој начин кога мажите оделе во војна, бидејќи им било полесно да го извадат оружјето и да ги откопчаат кошулите на десната страна, со левата рака, бидејќи повеќето од оружјето биле во нивната десна рака.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

 

 

Постои уште една теорија која вели дека причината за оваа разлика е начинот на облекување на жените од средната и високата класа во Европа. За време на историските периоди, како што се ренесансата и викторијанската ера, женската облека била многу посложена од машката – панталони, корсети и влошки кои се носеле на задникот за да го направат фустанот поширок.

Додека богатите мажи се облекувале сами, на женскиот дел од нивното семејство му била потребна помош од слугинки за да се облечат, од луксуз, но и од потреба. За полесно да се облекуваат собарките, кројачите почнаа да шијат копчиња од спротивната страна, а кога облеката почна масовно да се произведува, копчињата останаа лево и станаа стандардни.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Иако ниту една од овие теории не е потврдена и има многу други, како онаа која вели дека жените ги дојат децата на левата рака за да им биде полесно да ги откопчаат кошулите или што вели дека за време на Наполеон намерно било направено да го отежнуваат облекувањето на жените.Облеката сега е стандард и веројатно нема да се смени. Влијанието на овие промени може да се забележи и кај патентите бидејќи се наоѓаат на спротивните страни на елеците и јакните за мажи и жени, пишува The Sun, а пренесува Вечерњи лист.

Loading...