Зошто мачките имаат бели шепи? Станува збор за посебно прилагодување!

Сподели со своите пријатели

Се верува дека луѓето избрале мачки со бели шепи затоа што особено им се допаѓале, биле нежни, но така сакале и да им обезбедат опстанок што не било возможно во дивината.

Домашните мачиња најчесто имаат бели шепи. Но, истите ретко се гледаат на дивите мачки.

Loading...

Факти за мачките кои не сте ги знаеле, а научно се потврдени

Како што се испоставува, оваа приказна започнала пред околу 10.000 години, кога луѓето почнале да ги споделуваат своите животи со мачките.

„Припитомувањрто на крајот доведе до појава на промена на бојата на шепите и на други места“, вели Лесли Лионс, професор и раководител на лабораторијата за генетика за генетски производи на Фелин на Ветеринарната медицина на Универзитетот во Мисури во САД.

„Луѓето започнале да се занимаваат со земјоделство, складирање храна што привлекува глодари, а мачорот бил взаемно задоволство“, рече Лајонс, додавајќи дека мачките имале лесен оброк и луѓето се ослободиле од глодари.

Зошто има толку многу раси кучиња, а малку раси мачки?

Дивиот, неприпитомен природен вид домашна мачка, Felis silvestris, живее во Африка, Европа и Азија. Еден од нив дури живее на планината Етна, активен вулкан во Сицилија. Тие се скриени предатори, така што некои од нив се раѓаат со одредена боја на крзно што се користи за камуфлажа, односно за опстанок и репродукција. Но, не секоја мачка од ваков вид се раѓа со неа.

– Генетските мутации се вообичаени, вели Лајонс.

Нашите предци ги фаворизирале мачките со бели шепи кои всушност го попречувале маскирањето. Тие би ги издвоиле од пленот, но и од грабливците, така што тие не биле добри за лов во дивината како мачки кои имале „нормална“ боја на крзно.

Loading...

15 факти за животните кои не ги знаат ниту сите зоолози

– За луѓето се смета дека избрале мачки со бели шепи затоа што особено им се допаднале, биле нежни, но исто така сакале да им обезбедат опстанок што не бил возможен во дивината, вели Лајонс.

За овие мачиња се смета дека биле питоми. Иако однесувањето не е поврзано со бојата на крзното, но од причини што не се разбрани целосно од страна на научниците, белите дамки обично се појавуваат кај питомите единки. Ова се однесува и на коњи, свињи, глувци, крави и стаорци.

Ако се прашувавте дали е попаметна мачката или кучето, еве го одговорот

Овие карактеристични бои и ознаки на крзно се создаваат додека се развива ембрионот на мачките. Односно, ова се должи на генетските мутации, припитоменост и развојна биологија.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *