Зошто луѓето не се сеќаваат на сопственото детство? Според научниците, сите имаме амнезија!

Сподели со своите пријатели

Иако сеќавањата од детството за многумина се најубави, тие се само дел од она што едно лице навистина го доживеало. Ако се обидете да се сетите на првите години од вашиот живот, скоро сигурно нема да се сетите на ниту една од нив. Научниците конечно објаснија зошто е тоа така.

Loading...

Сигурно сте слушнале за поимот амнезија, популарно губење на меморијата што најчесто се јавува при оштетување на мозокот или нарушување на свеста. Иако повеќето луѓе никогаш нема да доживеат амнезија во нејзината класична форма, секој ќе помине низ одредена форма во животот. И со тоа, тој ги губи спомените од сопственото детство.

 

 

Оваа специфична форма се нарекува детска или инфантилна амнезија. Кога тоа ќе се случи, мозокот не е под влијание на кој било надворешен фактор, како што е мозочен удар, туку од процесите што се случуваат во рамките на ова тело што управува. Според професорката Патриша Бауер од Универзитетот Емори во Џорџија, САД, ова е поврзано со начинот на кој механизмите во мозокот складираат искуства за потенцијална употреба во иднина.

Детска амнезија обично се јавува кај луѓе на возраст од седум години. Истражувањата покажаа дека децата на возраст од пет до седум години може да се сетат на 63 до 72 проценти од она што го искусиле во минатото. Меѓутоа, во случај на осумгодишни или деветгодишни деца, тоа било само околу половина, поточно 35 проценти, пишува порталот Сајенс Тајмс. Како што старееме, овој број се намалува уште повеќе.

 

Loading...

 

Сепак, што и колку човек се сеќава од детството, може да варира од личност до личност. Важна улога игра, на пример, тоа дали некое лице доживеало екстремно силен настан или траума во својата младост, која се зацврстила како спомен. Во тој случај, тој дури може да се пријави за ментално здравје подоцна во животот.

Сепак, поголемиот дел од населението нема или има многу нејасни спомени од раното детство. Сепак, постојат начини на кои мозокот може да ги активира спомените во потсвеста. Не мора да знаете дека ги имате, и тие се појавуваат само кога се, така да се каже, активирани. Може да биде, на пример, фотографија, посета на место поврзано со дадена скриена меморија, но и едноставен разговор за детството и минатото на една личност. Дури и учењето што придонесува за мозочни активности може да помогне во нивно активирање.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *