Зошто лифтовите секогаш имаат огледало?

Сподели со своите пријатели

Лифтовите се нешто што по правило секогаш мораат да чекаат, а во момент кога вратата се отвораат ве опсипува среќа.

Со оглед на тоа дека чекањето е нешто што поголемиот дел од луѓето ги „исфрла од такт“, дизајнерите осмислиле решение како тоа чекање да го направите подносливо, пишува „Кјуриозити“.

Loading...

Баш поради тоа, поголемиот дел од лифтовите во самата своја близина или внатре има големо огледало. Тоа никако не е случајност, туку психолошки трик на основа на кој не размислувате за чекањето.

Имено, истражувањата покажуваат дека поголемиот дел од луѓето губат поим за време додека се забавувани, а посматрањето на својот одраз е активност која, без оглед на тоа колку поединецот е нарцисоиден, ги окупира луѓето. Идејата се родила во текот на индустрискиот бум по Втората светска војна, кога и се зголемил бројот на лифтови, но и жалби за нивната спорост.

Поставувањата на огледало се покажало како ефикасен на бројните примедби во хотелските ходници, аеродроми и во станбени згради.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *