Зошто Кина ја олесни политика за ковид и дали треба да бидеме загрижени?

Сподели со своите пријатели

Научниот дописник Никола Дејвис во Гардијан ни носи краток преглед на случувањата во Кина поврзани со Ковид.

Loading...

По долгогодишна политика за нулта ковид, Кина олесни многу ограничувања, вклучително и правила за карантин за патниците.

Сепак, некои експерти изразија загриженост дека тоа може да предизвика проблеми. Ајде да видиме зошто.

Што се случи во Кина?

До неодамна, Кина ја следеше политиката за нулта ковид, вклучувајќи строги мерки за заклучување и карантин за оние кои се позитивни на тестот и нивните блиски контакти.

Сепак, на почетокот на овој месец Кина направи нагло пресврт, напуштајќи многу, иако не сите, ограничувања, очигледно како одговор на јавниот негод.

Меѓу мерките што се укинати е и користењето на примарната апликација за следење на Ковид, а укинати се и ограничувањата за патување во земјата.

Владата дозволи луѓето со Ковид да бидат ставени во карантин дома и рече дека од почетокот на јануари странските посетители кои влегуваат во земјата повеќе нема да мора да одат во карантин.

Каква е моменталната состојба со Ковид во Кина?

Кина доживува голем бран на инфекции со Ковид. Извештаите велат дека болниците се под силен притисок. Сепак, тешко е да се знае колку смртни случаи всушност се случиле.

Loading...

Кина минатата недела ја промени дефиницијата за смртни случаи од Ковид, така што само пациентите со вирусот кои умираат од пневмонија и респираторна инсуфициенција сега ги исполнуваат критериумите.

Зошто Кина доживува толку лош бран?

Постојат голем број на причини. Олеснувањето на ограничувањата му даде на вирусот поголема шанса да се шири, а бавната кампања за вакцинација на Кина, заедно со употребата на помалку ефикасна вакцина од оние развиени на Запад, значи дека населението има мала заштита и многу ранливи луѓе сè уште се изложени на ризик. од вирусот.

Дополнително, строгите ограничувања што претходно беа воспоставени значат дека малку луѓе претходно имале ковид. Ова значи дека има мал природен имунитет во сегашниот бран.

Како резултат на сето ова, многу луѓе сега се заразуваат со Ковид во исто време и имаат потреба од болничка нега, со што се зголемува притисокот врз системите за здравствена заштита.

Дали пресвртот на политиката е загрижувачки?

Некои го поздравија оддалечувањето од политиката за нулта ковид, укажувајќи на економските и социјалните штети од континуираниот пристап.

Многу земји кои првично водеа таква политика, вклучително и Нов Зеланд и Јужна Кореја, многу порано ги намалија своите ограничувања.

Разликата е во тоа што овие земји го направија тоа постепено и користеа безбедни и ефективни вакцини и третмани, нудејќи заштита од најлошите исходи.

„Ненадејната промена на политиката секако е загрижувачка за Кина – фактот што многу малку луѓе имале Ковид, плус помалото внесување вакцини, особено во ранливите возрасни групи, значи дека имаат понизок вкупен имунитет, тие се особено поранливи од останатите светот во моментов“, рече д-р Ема Ходкрофт, молекуларен епидемиолог од Универзитетот во Берн и Универзитетот во Женева во Швајцарија.

Loading...

Друга загриженост се фокусира на транспарентноста – или недостатокот од неа – за влијанието на тековниот бран во Кина и промените во генетиката на вирусот.

„Стапките на зарази во Кина се многу високи во моментов – и со неизвесност за тоа кои варијанти всушност циркулираат таму, и степенот на инфекција, има многу што не знаеме“, рече професорот Роланд Као од Универзитетот во Единбург.