Зошто голите антички скулптури се претставени со мали пениси?

Сподели со своите пријатели

Делува дека сите антички вајари по правило се восхитувале на мажите со мал пенис. Сепак, историчарката Елен Оредсон знае зошто е тоа така, а се испоставува дека во Античка Грција и Рим „на цена“ бил малиот полов орган.

Тогаш владале сосема поинакви критериуми кога се работи за машката убавина. Денес многумина сметаат дека големиот пенис има предност, но тогаш малите пениси се сматани за подобри од големите – вели Оредсон.

Таа додава дека грчкиот маж бил рационален, ауторитативен интелектуалец.

Тоа не значи дека не уживал во сексот, но тоа немало никаква врска со величината на неговиот пенис. Малиот пенис според таквите идеали го правел рационална личност. Класичната грчка скулптура имала големо влијание во претставување на машкото тело и подоцна во европската уметност, па не е ни чудо што малиот пенис станал норма – научно објаснува оваа популарна историчарка.

Како и да е, мора да признаете дека додека сте гледале дел од овие скулптури сигурно сте се запрашале за величината на нивните гениталии.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.