Зошто е опасно водата да ја превријуавте два пати?

Сподели со своите пријатели

Можеби ова ќе звучи познато за некој од вас: Ќе направите шолја чај или ќе сварите јајца во вода, а не ја измерите количината доволно добро и тогаш имате вишок вода која не сакате да ја расипете.

Loading...

Обично ќе ја задржите водата и ќе ја искористите за нешто друго подоцна. Таа или ќе остане во лонецоот или шерпата на шпоретот. Звучи целосно безопасно, зар не? Но, сосема спротивно.

На прв поглед кога водата врие ќе видите меури и пара, но уште нешто се случува на хемиското ниво. Со превријување на истата вода неколку пати, содржината на кислородот се менува и станува потенцијално опасна со супстанците кои се јавуваат. Тоа навситина може да се почувствува кај чајот. Чајот приготвен со ладна вода и оној со превриена нема ист вкус.

Превриената вода е одличен начин да се убијат бактериите, но ако неколку пати ја превриет еистата вода, опасни гасови и отровни супстанци како арсенот, нитрати и флуор можат да се формираат како резултат на промената во хемиската структура. Разни студии покажале врска помеѓу флуорот и последиците кои тој ги има врз нервниот систем.

По целиот овој процес, не е во прашање само внесувањето на водата и минералите кои се добри за нас, како калциумот, можат да предизвикаат проблеми и камења во бубрезите.

Тоа е причина зошто навистина не би требало да ја превријувате водата два пати. Очигледно е поштетно кога тоа често го правите.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *