Знаете ли зошто копчињата „Ј“ и „Ф“ на тастатурите се испакнати?

Сподели со своите пријатели

Дали некогаш сте се запрашале зошто кошчињата за буквите Ф и Ј на тастатурите имаал мало испакнување?

Решението е многу едноставно. Испакнувањата на овие копчиња всушност се од помош за корисниците, за да полесно знаат како да ги позиционираат прстите на тастатурата.

Доколку показалецот на левата рака го ставите на Ф, а оној од десната на Ј, тогаш останатите прсти можете да ги позиционирате на Д, С, А, односно на К, Л, Ч, додека палците на „спејс“.

Сето тоа е за полесно користење на тастатурата, односно помага за да пишувате полесно, без да мора да гледате во тастатурата. Исакнувањето го измислила и патентирала Џуни И. Ботич, а тоа го направила за да ја подобри брзината и точноста кај корисниците на тастатурата.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.