Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

Сподели со своите пријатели

Сопствениците на кучиња сакаат нивниот миленик да биде среќен и задоволен, но поради работната недела и обврските, најдобриот пријател на човекот останува сам подолго отколку што треба.

Loading...

Понекогаш е тешко да се препознае дали кучето е осамено.

„Бизнис инсајдер“ пишува како да ги препознаете симптомите на осаменост кај кучињата.

Ве следи низ куќата

Често осамените миленичиња ги следат своите сопственици низ куќата за да бидат со друштвото по кое копнеат.

Иако не е невообичаено животното да сака да биде поблиску до своето сакано човечко суштество, домашното милениче што ве следи од соба во соба може да биде знак на осаменост или тага од разделба.

Кучето не си игра како порано

Ако вашето некогаш активно куче станало безволно и мрзливо, можеби е осамено.

Ветеринарите велат дека недостатокот на волја за игра може да биде знак на осаменост.

Loading...

Осамените животни се тажни или несреќни затоа што не се дружат со својот сопственик или други миленици.

Во некои случаи, на домашните миленици им недостасуваат социјални вештини за да си играат со други животни.

Погрижете се миленикот често да е во друштво со други животни и да си игра со нив.

Тие опсесивно го лижат или гризат нивното крзно

Осаменото куче често силно си го лиже палтото. Губењето на косата на некои места е манифестација на досада или незадоволство кај кучињата.

Лижениот дерматитис е присутен како мали кружни рани на шепите. Тие се мали на почетокот, но може да се развијат во поголеми лезии кои бараат медицинска интервенција.

Идентификувањето на причината за опсесивно лижење е важна работа што можете да ја направите за вашето куче.

Во текот на денот спијат повеќе од вообичаено

Ако забележите дека вашето домашно милениче спие подолго во текот на денот и не се смирува навечер, тоа може да биде знак дека е осамен и му е досадно.

Бидејќи никој не им пречи, милениците најчесто спијат преку ден, што може да им го наруши сонот навечер, кога се немирни или се будат.

Loading...

Кучињата и мачките спијат во просек по 12 часа на ден за да останат здрави и среќни.

Кучињата кои го изгубиле сопственикот или пријателот може да лежат во близина на нивните работи

Кучињата на кои им недостасува некој што го нема, прават работи што укажуваат на тоа дека се осамени.

Ако миленичето изгубило пријател како сопственикот или друго животно, најчесто ќе седи или лега до омиленото место на тоа лице или животно или ќе лежи во креветот на домашно милениче кое веќе го нема.

Навистина не можете да направите ништо за да им го вратите битието што му недостасува, па затоа, давајќи му многу љубов и внимание на вашето домашно милениче додека се приспособува на отсуството, ќе му помогне да се чувствува безбедно и помалку осамено.

Намален апетит

Еден од показателите за осаменоста на кучињата е намалувањето на апетитот. Осамениот миленик може да почне да јаде или пие помалку од порано.

Промените во начинот на исхрана може да бидат поврзани со незадоволство или стрес, а осаменоста е можна причина.

Губењето на апетитот исто така може да биде знак за медицински проблеми или животното јадело премногу други работи во текот на денот, но ветеринарот мора да ја процени причината.