Знаци кои покажуваат дека вашите родители се нарцисоидни

Сподели со своите пријатели

Ако немате одлична врска со вашата мајка или татко или требало да се справувате со нивните драми додека сте растеле, тоа може да биде затоа што тие се нарцисоидни луѓе.

Loading...

Ова не значи дека некое лице е грубо или себично иако тоа дефинитивно е дел од неговата личност.

„Нарцисите имаат прекумерна потреба да се восхитуваат на самите себе, ги игнорираат чувствата на другите луѓе, не можат да се справат со критиките и имаат чувство дека се секогаш во право“, вели терапевтката од од Њујорк, Кимберли Хершенсон.

„Тешко е да се оствари значаен однос со нарцис бидејќи разговорите се секогаш еднострани и се однесуваат на нив. Нарцисите исто така манипулираат со ситуациите и ги кршат границите, така што довербата станува проблем”, додава таа.

Иако на моменти може да изгледа невозможно, може да има начин како да се справите со ова.

„Границите се неверојатно важни”, вели Хершенсон, „Треба да научите да кажувате не кога некое лице е наметливо. Не влегувајте во расправии. Лесно е да сакате да се одбраните кога сте нападнати, но нарцисите не можат да ве слушнат. Само кажете дека не се согласувате и прекинете го разговорот “.

Но, ако не сте сигурни дали вашите родители се нарциси, дознајте подолу:

  1. Разговорот секогаш се врти околу неа / него

„Можеби сакате да зборувате за вашиот страв за сопственото здравје, а разговорот завршува со планирање на нивниот иден одмор“, објаснува Хершенсон.

Loading...

Бидејќи нарцисите се толку егоцентрични, честопати им е тешко да го свртат вниманието кон некој друг. Ова може да значи дека родителите ве игнорирале како дете или редовно се грижеле за вас дадилки и постари браќа и сестри, а сега кога сте возрасни, можеби нема да се чувствувате пријатно во ситуации кога морате да ги повикате мама или тато. Исто така, може да забележите дека тие не ве слушаат или не дозволуваат да го дојдете до збор.

 

 

  1. Неверојатно е пријатна личност, но не можете да поминете многу време во нејзино/негово друштво

Нарцисите се неверојатно симпатични и често прават се што можат за да ја придобијат наклонетоста на сите. Но, тоа не трае долго. Како што вели Хершенсон, „ако изгледа дека луѓето гравитираат кон вашиот родител и тоа им се допаѓа на прв поглед, но по некое време станува негативно искуство, можеби е нарцис“.

  1. Тој / таа е секогаш жртва

Справувањето со нарцис може да биде исцрпувачко искуство, најмногу затоа што тие секогаш наоѓаат начин да станат жртва. Како што вели Хершенсон, може да забележите дека вашата мајка секогаш се жали дека е „погрешно разбрана“. Таа исто така може да најде начин да se натера да се чувствува повредена, дури и кога проблемот очигледно не се однесува на неа.

  1. Тие многу се грижат за тоа што мислат другите луѓе

Иако е во ред да сакате убави работи, нарцисоидна личност веројатно ги носи во крајности.

„Нарцисите сакаат да покажуваат висок статус и да го истакнуваат својот престиж“, вели Хершенсон: „Ако вашата мајка постојано купува нови работи или се фали, можеби е нарцисоидна“.

Loading...
  1. Не може да издржи критика

Нарцисите се прилично добри во наоѓање на грешки кај другите, но тие се обидуваат да не видат никакви проблеми во нив и во нивното однесување. Тие се исто така многу лоши во примање критики и честопати ќе бидат премногу вознемирени кога ќе се сугерира дека не се совршени, пишува Бустл.

„Повеќето луѓе не сакаат критики, но нарцисите се преосетливи на тоа“, вели Хершенсон.

 

 

  1. Проблеми со емпатијата

Традиционално, родителите треба да бидат грижливи, емпатични луѓе. Значи, навистина може да биде тешко да се расте со родители кои се однесуваат како да не се грижат за потребите на другите луѓе.

  1. Навредливо е кога децата донесуваат одлуки во кои тој / таа не е вклучен

Секогаш кога донесувате големи одлуки – како преселување на ново работно место или донесување одлука за венчавка – вашата мајка или татко се лутат.

„Нарцисоидна личност која се чувствува како да не може да контролира одлука може да стане сурова, да ве обвини вас и да претстави огромна вина и срам“, вели психотерапевтот Даниел Сокал.

Loading...

Ако ви звучи познато, вашата мајка или татко се дефинитивно нарцисоидни луѓе.

  1. Не знае да загуби

Во вашиот ум, вратете се на вашето детство и обидете се да запомните дали вашата мајка или татко секогаш се обидувале да победат, без оглед на ситуацијата.

Како лиценциран клинички психолог д-р. Марла Ванучи вели:

„Ова однесување може да варира од обид да изгледа помладо или попривлечно од ќерката, флертува со партнерот на своето дете или сопруг, натпреварување со дете во деловен успех (треба да заработите повеќе пари или да бидете поуспешни, итн.)“. Списокот е многу долг.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *