Жените се поиздржливи од мажите

Сподели со своите пријатели

Новата научна студија покажа дека жените се поиздржливи од мажите и можат да ги победуваат во исцрпувачки многодневни маратони, пренесува “Дејли мејл”.

Според истражувањето на проф. Брајан Долтн од Универзитетот во Британска Колумбија, мажите губат 15 проценти повеќе мускулна сила од дамите, откако ќе повторат една вежба 200 пати.

Пред неколку години се веруваше дека претставниците на понежниот-пол се премногу кревки за да се вклучат во исцрпувачки спортски настани, како што се маратоните. Првата дама на која што и беше дозволено сда учествува на Бостонскиот маратон беше во 1967 година, а женскиот маратон не беше вклучен се до 1984 година.

Дотогаш се сметало дека долгите патеки се опасни за нивниот живот, делуваат лошо на полот им и одземат од нивната женственост.

Но, денес, овие предрасуди се совладани со најновите достигнувања на спортистите. Минатата година САД Лејла Уилкокс победи и мажи и жени на трка, долга 6920 километри, која беше одржана во државите Орегон и Вирџинија.

Таа го помина растојанието за 18 дена и сите мажи останаа зад неа. Дами освоија и пет американски супермаратониа, како 42-годишната Карлајн Болр постави рекорд на 80-километарската дистанца на трката Бразос Бенд во Тексас. Според проф. Долтон дамите се помалку уморни поради природни мускулни стресови. Во принцип, играчите се побрзи и посилни, но ја губат својата енергија многу побрзо. Во тестовите на канадскиот тим беа вклучени девет жени и осум мажи, кои беа приклучени на специјални уреди кои ги снимија нивните показатели.


Leave a Reply