Жалфија – најлековитото растение во светот

Сподели со своите пријатели

Жалфија или латински Salvia officinalis уште од дамнешни времиња се користи за лечење на скоро секоја болест.

Модерната наука докажала дека жалфијата има антибактериско и антигабично дејство. Смирува, освежува и закрепнува, помага против болки и висока температура, може да го намали нивото на глукоза во крвта што го прави корисен и кај дијабетичарите.

Loading...

Мед и лук, наместо таблети против главоболка

Неодамна се покажало дека жалфијата го подобрува памтењето и делува против Алцхајмеровата болест.

Праксата докажа дека одлично ја прочистува крвта и еднакво добро помага кај исфрлување на слузот од организмот. Поволно дејствува на циркулацијата, но и против крварење и воспаление.

Поради силното антисептичко дејство се користи за лекување на афти, непријатен здив, проблеми со грлото и крајниците, кариес и загноени десни. Ако имате такви проблеми правете гаргара од жалфија.

Седум органи без кои нашето тело може да функционира

Жалфијата делува против зачестаните повраќања и дијареја, а подобро отколку било кое друго растение помага при работата на цревата и желудникот.

Поволно делува и на женските мачнини. Го подбрува тонусот на материцата, длеува антигабично, помага кај релугирање на менструацијата, ја успорува хормонската рамнотежа и спречува тегоби при менопаузата.

Жалфијата помага и во работата на бубрезите и спречува настанување на едем.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *