Зголемена цената на нафтата на светскиот пазар

Сподели со своите пријатели

Цените на нафтените деривати скокнаа по најавата дека Русија е подготвена да разговара со членките на ОПЕК за можно намалување на производството, но и како резултат на солабнатиот долар.

Американската „лесна нафта“ WTI во Азија поскапа е за 63 центи и достигна цена од 33,85 долари за барел, а сировата нафта од типот „брент“ за испораки во март порасна за 79 цени и цената сега е 34,68 долари за барел.

Цените на нафтата околу три четвртини од средината на 2014 година скоро постојано паѓаат. Како причина се наведени слабата побарувачка, хипепродукција, преобилни понуди и забавување на глобалната економија, посебно економијата на Кина која е клучен потрошувач.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.