ЗБОРОВИ НА ЕКСПЕРТИТЕ: Пензијата заминува во историјата, луѓето ќе работат до смрт!

Сподели со своите пријатели

Исклучувањето од постари лица од јавниот живот, особено медицински загрозената „ризична група“, има сериозни последици по општеството и не одговара на реалноста.

Loading...

Рик Еделман, основач и извршен директор на „Edelman Financial Services“, една од водечките компании за финансиски советници, верува дека сегашниот концепт за пензионирање наскоро ќе исчезне.

 

 

Во едно видео, Еделман наведува дека наскоро нема да има повеќе класичен редослед на настани: ние сме родени, одиме на училиште, работиме, се пензионираме и умираме.

„Очекуваното траење на животот многу веројатно ќе се зголеми драстично, што значи дека може да живееме 110 или 120 години. Нема да биде остварлива идеја да се повлечеме лесно на 65 години. Имено, ако живееме до 120 години и се пензионираме на 65 години, како ќе заработиме или си дозволиме 50 или 60 години слободно време? ”

“Готово е со идејата за пензија. Тоа беше иновација во 20 век, која не беше во 19 век и нема да биде во 21. Во иднина, ќе работите додека не наполните 75, 85 години , 95 или 105. Но, не грижете се за тоа. Не е толку страшно како што звучи. Вие ќе сакате да работите”, вели Еделман.

Loading...

 

 

“Ќе сакате да работите од две причини. Прво, ќе бидете доволно здрави за да можете. Ќе бидете здрави како стогодишник како некој денес на 40 или 50 години, што значи дека ќе сакате да останете активни, и во бизнис и во заедницата “.

„Второ, ќе заработите пари полесно од кога било досега, благодарение на заедничката економија, краткорочните договори, идејата за работа со скратено работно време, работа на Интернет, итн. Повеќе нема да мора да работите 40 или 50 часа во недела и нема да мора да заработувате 100 или 200 илјади. Ќе можете да ги надополнувате вашите приходи со 20 000 до 40 000 долари годишно работејќи со скратено работно време за посакуваните работни места.  објасни Еделман …

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *