Затворањето на училиштата довело до помал број заболени, спасило повеќе илјади животи

Сподели со своите пријатели

Затворањето на американските училишта од март до мај можеби довело до милион случаи на ковид- 19 помалку во САД и да спасило повеќе од 40.000 животи, покажува новата американска научна студија.

Соединетите Американски Држави изјавија дека затворените училишта порано, кога случаите со коронавирус биле најниски, имале повисок неделен пад на бројот на заболени во тој период, во споредба со државите кои толку брзо не ги затворале училиштата и имале далеку поголем број на случаи на Ковид-19, според трудот објавен во медицинскиот журнал AMАМА во средата, јави Си-Ен-Ен.

Loading...

Научниците од детската болница во Синсинати и Универзитетот во Синсинати изјавија дека нивната анализа покажала дека „времето на затворање на училиштата игра улога во обемот на промените“.

Применувајќи ги нивните откритија на целото население, истражувачите проценија дека „затворањето на училиштата можеби било поврзано со околу 1,37 милиони случаи на ковид-19 помалку во текот на 26-дневниот период и со 40.600 помалку смртни случаи во текот на периодот од 16 дена“.

Научниците посочуваат дека овие заклучоци не можат да се применат во тековните дискусии за отворање училишта затоа што околностите се различни, на пример, тогаш малкумина носеле маски за лице и ги следеле правилата за социјално дистанцирање.

На пример, „не е јасно како би изгледало ширењето на ковид-19, ако училиштата останеле отворени во моментот кога државите започнале да наметнуваат ограничувања на движењето“, забележаа истражувачите.

„Можно е ширењето на болести поврзани со училиштата да се забави со антивирусните мерки препорачани од Центрите за контрола и превенција на болести и Американската академија за педијатрија, вклучително и постојано миење на рацете, носење маски, одржување на социјална дистанца и засилена хигиена“. .

Истражувачите користеле модели за да ги проценат разликите во инциденцата на ковид-19 и смртта меѓу областите каде што биле отворени училиштата и оние каде што биле затворени училиштата.

Овие модели сугерираат дека областите каде училиштата биле затворени на почетокот на епидемијата во споредба со областите каде што училиштата биле отворени во пикот на епидемијата имаат 128,7 помалку случаи на ковид-19 на 100.000 население во набљудуваните 26 дена и 1,5 смртни случаи помалку на сто илјади жители во набљудуваните 16 дена.

Научниците истакнуваат дека едно од ограничувањата на студијата е дека во овие области во различни периоди започнале да се воведуваат мерки за борба против ширењето на болести кои исто така би можеле да играат улога.

Loading...

Потребни се повеќе истражувања за да се утврди степенот до кој овие интервенции влијаеле на резултатите и падот на инфекции и смртни случаи на Ковид-19, велат истражувачите.

Главниот американски инфектолог д-р. Ентони Фаучи рече дека со сите мерки на претпазливост, отворањето на училиштата ќе биде „дел од експериментот“ за да научиме како вирусот влијае на децата и ширењето на болести во заедницата, без оглед колку тоа сурово може да звучи затоа што целокупниот степен на влијанието е сега непознато.

Фаучи додаде дека досега е познато дека децата на возраст од 10 до 19 години можат да го пренесат вирусот на возрасни исто толку лесно како другите возрасни, но сè уште не се знае доволно за тоа како вирусот се шири од деца до десет години на други.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *