Засилено се потите? Телото ви испраќа 6 важни пораки!

Сподели со своите пријатели

Често потење, без разлика во која сезона е и колку е жешко надвор? Можеби е време да го слушате вашето тело и да разберете што сака да ви каже со прекумерното потење.

Loading...

Вие сте под стрес

Можете лесно да кажете дали сте под стрес од мирисот на потта. Кога ни е топло, се активираат екрините жлезди, кои се наоѓаат по целото тело и произведуваат пот, која главно се состои од вода и сол и нема изразен мирис.

Кога сме под стрес, потта ја создаваат апокрините жлезди, кои се наоѓаат само на одредени делови од телото, како што се пазувите. Оваа пот се состои од масти и протеини кои се мешаат со бактерии на нашата кожа и со тоа создаваат непријатен мирис.

 

 

Ширите позитивен став или страв

Истражувањата покажаа дека луѓето околу вас можат да препознаат што чувствувате според мирисот на вашата пот. Во еден експеримент, 36 жени морале да мирисаат примероци од пот од 12 мажи со кои претходно гледале филмови со задача да ги направат среќни или исплашени.

Кога жените мирисале пот на исплашени мажи, мирисот создал слична реакција на страв и одвратност. Кога мирисале на пот на среќни мажи, тој мирис предизвикал блага реакција и насмевки.

Loading...

Често потење или опасност од топлотен удар

Дали одите во текот на жешкиот летен ден и во еден момент чувствувате дека веќе не се потите и дека ви се врти? Она што го искусивте се нарекува анхидроза, состојба во која не можете нормално да се потите и за време на кое вашето тело не може да се „олади“ со потењето.

Ако во тој момент не го хидрирате веднаш вашето тело со вода, имате опасност од топлотен удар. Пронајдете засолниште во сенка или малку климатизирана просторија и пијте вода. Никогаш не пијте алкохолни пијалаци или кофеински пијалаци, бидејќи тие предизвикуваат дехидрација.

 

 

Ви паднало нивото на шеќер во крвта

Зголеменото и често потење е еден од симптомите на ненадеен пад на шеќерот во крвта. Лесно ќе го решите овој проблем со консумирање чоколадо или какви било бонбони.

Бремена или влегувате во менопауза

Ако постои можност дека сте бремени или пред менопауза, тогаш обрнете внимание на потењето. Сите процеси во телото кои влијаат на ендокриниот систем можат да предизвикаат зголемено потење. Ова е точно што се случува со повеќето жени кои влегуваат во менопауза и се борат со валунзи.

Слична работа се случува во раната бременост. Тогаш хормоналните промени предизвикуваат промена во „термостатот“ на мозокот, поради што можете да ја почувствувате топлината дури и во многу климатизирани простории и да се потите повеќе.

Loading...

 

 

Имате хипердриоза

Ако не можете да ја пронајдете причината за зголемено потење, посетете лекар затоа што може да имате хипердриоза. Тоа е состојба на прекумерно и неконтролирано потење кое ги надминува потребите за нормална терморегулација на организмот.

Луѓето кои имаат хипердриоза се потат во моменти кога не треба, на пр. кога седат целосно мирно во ладна просторија. Нивното потење е претерано во толкава мерка што потта ќе цеди од дланките во вакви моменти.