Запознајте ја најголемата птица во светот (галерија)

Сподели со своите пријатели

Сме видувале и некои поприлично чудни и егзотични птици и во минатото, а сите тие имале неверојатни квалитети кои ги издвојувале од своите „пријатели“. Но, меѓу птиците грабливци, не постои ниту една која е силна како орелот Харпи.

Овие огромно суштества се главни на небото и тие прават некои работи на молку поинаков начин од останатиот дел од птичјото кралство.

Харпи орелот може да порасне и до 106 сантиметри во должина и како таков спаѓа меѓу најголемите и најмоќните орли во светот. Тој е најсилен од сите птици.

 

Loading...

Кога ќе ги отвори своите крилја може ад достигне големина и до 2,3 метри и тоа е величина која ја немаат ниту професионалните кошаркари, а тие се највисоките луѓе во светот.

 

 

Нивните канџи имаат големина како оние на Гризли мечките, а можат да им бидат околу 10 сантиметри, што е еднакво на споменатите мечки.

Канџите ги користат за да го распарчат својот плен.

Се хранат со мајмуни и лешинари.

Само замислете ја птицата која е доволно силна да може да подигне мајмун во летот. Можеби делува нереално, но таквите птици навистина постојат.

 

Поголемиот дел од луѓето не сметаат дека овие птици се силни и застрашувачки, но никој жив не би сакал да биде во канџите на овие орли.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.