Започна обновата на некогашен „Хотел Солун“ во Куманово (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Започна реконструкцијата на поранешниот „Хотел Солун“, еден од најрепрезентативните објекти во Куманово, изграден уште во првата деценија на 20 век.

Loading...

 

 

Проектот е во реализација на Општина Куманово, а финансиран од страна на ЕУ со Interreg-IPA CBC програмата за прекугранична соработка со Република Бугарија, кој се имплементира во соработка со Општина Дупница.

 

 

Loading...

– Согласно проектот ќе го задржиме автентичниот изглед, а покрај конзервација, реставрација, санација и адаптација на објектот, предвидено е и обнова на ентериерот, опремување на просториите со мебел, организација на музички настан, обуки и други активности, вели градоначалникот на Општина Куманово Максим Димитриевски.

 

 

Во приземјето се предвидува повеќенаменски простор за презентации, трибини и инфоцентар, а во просториите на првиот кат е планирано да има административни простории.

 

 

Loading...

Ќе продолжиме да го негуваме нашето културно наследство, вели Димитриевски, и да го враќаме сјајот на објектите кои се од особен значај за наше Куманово.

 

 

 

 

Никола Ивановски

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *