Заобиколувањето на санкциите на ЕУ станува кривично дело

Сподели со своите пријатели

Европската комисија во средата предложи кршењето на санкциите на ЕУ да се додаде на листата на кривични дела, како и зајакнување на мерките за конфискација на имотот на криминалците, вклучително и оние кои имаат корист од кршењето на рестриктивните мерки донесени во Европската унија.

Loading...

Новите потенцијални кривични дела вклучуваат дела или активности кои имаат за цел директно или индиректно да ги заобиколат рестриктивните мерки, вклучително и прикривање на имотот, незамрзнување на средства кои припаѓаат, држат или контролираат одредени лица или ентитети и ангажирање во трговија со стоки опфатени со трговски забрани, извештаи Танјуг.

 

https://kumanovskimuabeti.mk/najmalku-11-mrtvi-vo-konflikt-na-narko-kartel-vo-meksiko/

 

Брисел нагласува дека во моментов се во сила 40 режими на рестриктивни мерки на ЕУ и дека додека трае руската агресија врз Украина, особено е важно рестриктивните мерки на ЕУ да бидат целосно спроведени и да се дозволи прекршувањето на овие мерки да се исплати.

Европскиот комесар за правда Дидие Рејндерс забележува дека законодавството за рестриктивни мерки мора да се усогласи низ ЕУ, а на судските власти мора да им се дадат инструменти за кривично гонење на прекршителите.

 

Loading...

Си Џинпинг: Човековите права во Кина се заштитени како никогаш досега

 

Повикување на одговорност

„Мораме да се погрижиме луѓето или компаниите кои ги заобиколуваат рестриктивните мерки на ЕУ да бидат повикани на одговорност. Таквото однесување е кривично дело кое треба строго да се санкционира низ ЕУ. Во моментов, различните криминални дефиниции и санкции за прекршување на рестриктивните мерки сè уште можат да доведат до неказнивост“, рече Рејндерс.

Европската комисија во средата го претстави и предлогот за Директива за враќање и конфискација на имот, чија главна цел е да се осигура дека криминалците не се платени со конфискација на имот.

 

Урсула фон дер Лајен: Имотот на руските олигарси треба да се конфискува и да се искористи за помош на Украина

 

Loading...

Предложените правила ќе важат и за прекршување на рестриктивните мерки, обезбедувајќи ефективно следење, замрзнување, управување и конфискација на приносите од прекршување на рестриктивните мерки.

Комисијата наведува дека со овој предлог ќе бидат опфатени нови видови на криминал, вклучувајќи трговија со огнено оружје, изнуда и поседување имот без потекло.