За бројните придобивки од консумирањето јагнешко месо

Сподели со своите пријатели

Кај нас јагнешкото месо се троши најмногу околу Велигден. Во останатото време е потешко за наоѓање во продавниците, а и малкумина се сеќаваат на него. Најпопуларните меса во продавниците се пилешко, свинско и телешко.

Јагнешкото остана некако занемарено, а не треба, бидејќи постојат голем број здравствени придобивки.

Најкорисно е да се јаде месо на ручек

Loading...

Заситените масти во јагнешкото месо се значително помалку во споредба со другите видови црвени меса. Јагнешкото го подобрува нивото на холестерол во крвта, ги ублажува воспаленијата и го стабилизира срцевиот ритам .

Јагнешкото го намалува ризикот од атеросклероза и коронарна болест на срцето .

Овците се преживари, па нивното месо е добар извор на коњугирана линолова киселина (CLA) – масна киселина која помага за спречување на рак и други воспалителни состојби .

Лесно и едноставно: Запечени полнети пиперки со месо и домати

Јагнешкото месо содржи витамин Б , кој помага за согорување на мастите . Со оглед на поголемото количество посни протеини кое ги содржи овчото месо, ретките заситени масти во него се сосема незначителни. Во таков сооднос тие дури помагаат за редукција на килограмите и го намалуваат ризикот од дебелеење .

Овцата содржи селен и холин , кои исто така се многу корисни во превенција на различни онколошки заболувања.