X-37B – Мистериозно летало кое учествува на важен тест за соларна енергија!

Сподели со своите пријатели

Х-37В е вселенско летало во сопственост на САД, кое со години учествувало во разни тестови. Денес се користи за тестирање на најдобрите начини за собирање сончева енергија. Ова е експеримент поврзан со фотоволтаичниот модул на радио антената PRAM-FKS.

Loading...

Верзијата OTV-6 X-37B ја започнал својата мисија во орбитата во мај 2020 година. Повеќето решенија тестирани на бродот се класифицирани како американска тајна, но не сите. Вселенското летало беше искористено за тестирање на најдобрите начини за собирање сончева енергија.

 

 

На одборот на Х-37В има таканаречен фотоволтаичен модул за радио антена PRAM-FKS. Тоа е експеримент на лабораторијата за поморски истражувања (NRL) што ја претвора сончевата енергија во микробранова енергија на радиофреквенција. За ова, се користи специјална квадратна плочка со дијагонала од околу 30 см.

Сепак, не се случува зрачење за време на експериментот. Тестот ја мери ефикасноста на претворање на сончевата светлина во микробранови. Всушност, ова е дел од посложениот обид да се најде начин да се пренесе сончевата енергија од вселената на Земјата. Тие се бараат во рамките на проектот ССПИДР.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *