Вучиќ упати телеграма со сочувство до британскиот народ

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, упати телеграма со сочувство по повод смртта на нејзиното височество кралицата Елизабета Втора.

Loading...

– Во име на граѓаните на Република Србија и во мое лично име, изразувам искрено и длабоко сочувство за смртта на кралицата Елизабета Втора. Нејзиното височество ја одбележа модерната историја на Обединетото Кралство и светот со својата несебична јавна служба, давање пример како да се носи власта на владетел и да се извршуваат должности и во најтешките времиња. Кралицата Елизабета Втора се соочи со секој предизвик мудро, ненаметливо, но решително, првенствено земајќи ја предвид благосостојбата на нацијата, која ѝ ја донесе огромната наклонетост и на нејзините поданици и на бројните обожаватели ширум светот. Таа беше поддршка на нејзиното семејство и на целата нација, на која ѝ беше посветена низ генерациите. Нејзиниот посветен однос кон должностите и грижата за нацијата и државата, како и нејзината посветеност за зачувување на највисоките морални вредности и принципи, станаа синоним за владеењето на кралицата Елизабета Втора, која во текот на децениите неуморно и доследно работеше на Обединетото Кралство земја на просперитет за сите. Без оглед на бројните предизвици и тешкотии што ги одбележаа децениите на нејзиното суверено владеење, кралицата Елизабета Втора, под нејзината надворешна кршливост, покажа сила достојна за најголемите владетели во историјата. Уште еднаш изразувам најдлабоко сочувство до семејството на нејзиното височество, како и до граѓаните и Владата на Обединетото Кралство, убедени дека ќе продолжат да ја паметат почитувајќи ја нејзината владејачка мудрост и патриотизам – се наведува во телеграмата со сочувство на претседателот Вучиќ.

Потсетуваме, кралицата Елизабета Втора почина денеска на 96-годишна возраст.