Вселенската мисија покажа дека водата на Земјата може да потекнува од астероиди

Сподели со своите пријатели

Астероидите од типот C, кои се полни со испарлив и органски материјал, може да бидат еден од главните извори на вода на Земјата“, според истражувањето на научниците од Јапонија и други земји објавено во понеделникот.

Loading...

Можеби водата дошла на Земјата преку астероид од надворешниот раб на Сончевиот систем, тврдат научниците по анализата на ретките примероци собрани за време на шестгодишната јапонска вселенска мисија.

Во потрага по одговори на прашањата за потеклото на животот и создавањето на универзумот, научниците го обработуваат материјалот донесен на земјата во 2020 година од астероидот Рјугу.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Маск повторно го сака Твитер, акциите на компанијата скокнаа!

Само 5,4 грама камења и прашина собрала јапонската вселенска сонда Хајабуса-2, која слетала на вселенското тело и лансирала „импактор“ на неговата површина.

Истражувањата спроведени на тој материјал почнуваат да се објавуваат, а група научници во јуни изјавија дека пронашле органски материјал, што укажува дека некои аминокиселини, самите почетоци на животот, можеби потекнуваат од вселената.

Во новото истражување објавено во списанието Nature Astronomy, научниците велат дека примероците од Рјугу можат да објаснат како океаните настанале на Земјата пред милијарди години.

„Астероидите од типот Ц, кои се полни со испарлив и органски материјал, може да бидат еден од главните извори на вода на Земјата“, според истражувањето на научниците од Јапонија и други земји објавено во понеделникот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Постојат коментари кои ТикТок никогаш нема да ви ги објави

„Пристигнувањето на испарливи материи (органски и вода) на Земјата се уште е предмет на дебата“, се тврди во истражувањето.

Loading...

Но, органскиот материјал пронајден „во честичките Рјугу, идентификувани во ова истражување, веројатно претставува важен извор на испарливи материи“.

Научниците претпоставуваат дека овој материјал најверојатно потекнува „од надвор од Сончевиот систем“, но дека „не е веројатно дека тој бил единствениот извор на испарливи материи што дошле на Земјата на нејзиниот почеток“.

Хајабуса-2 беше лансиран во 2014 година во мисија да Рјугу, околу 300 милиони километри, и се врати во орбитата на Земјата пред 2 години за да фрли капсула со примероци.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Познати добитниците на Нобелова награда за хемија

Во една студија во списанието Nature Astronomy, научниците повторно ги поздравија откритијата овозможени од мисијата.

„Рјугу честичките се несомнено еден од најчистите материјали од Сончевиот систем што ги имаме за лабораториски истражувања, а испитувањето на овие вредни примероци сигурно ќе го прошири нашето разбирање за процесот на развој на Сончевиот систем“, се вели во истражувањето.