Време е за омилениот празничен филм, а овие детали веројатно не сте ги знаеле

Сподели со своите пријатели

Сезоната на празници е незамислива без филмот Сам дома 2: Изгубен во Њујорк.

Loading...

Ви пренесуваме неколку интересни детали за филмот кој деновиве повторно се „врти“ на ТВ-станиците, а што можеби не сте ги знаеле.

Доналд Трамп

Тој се појавува во една сцена од филмот Сам дома 2: Изгубен во Њујорк.

Имено, Кевин од него бара инструкции во холот на хотелот Плаза, каде што се наоѓа. Истиот тој хотел бил во сопственост на Трамп од 1988 до 1995 година.

 

 

Еден од најуспешните филмови на годината

Филмот е објавен во 1992 година, а според страницата „Бил офис Мохо“, тој бил втор најуспешен таа година и заработил над 173 милиони долари, пренесува РТЛ.

Loading...

Видео игри

Неколку видео игри беа направени во 1992 година на Mega Drive и Gameboy, како и неколку игри на табла инспирирани од филмот. Интересно, тие сè уште можат да се купат на eBay.

 

 

Пепси и Кока-Кола

Во првиот филм, Киран Калкин, братот на Меколеј Калкин, го игра детето Фулер, кое опсесивно пие Пепси. Сепак, во продолжението на филмот, Фулер го напушта Пепси и преминува на Кока-Кола.

Реквизитот стана гаџет

Толкбој, касетофонот што го носеше Кевин со себе околу Њујорк, бил само реквизит што не работел. Но, бидејќи станал многу популарен и баран, Тајгер електроник решиле да направат верзија која ќе работи.

И реквизитот што бил користен во филмот сè уште е во сопственост на Меколеј Калкин.

Loading...

 

 

Објавена е и книга

Објавена е една од ретките книги засновани на филмско сценарио според овој филм. Напишано е од Тод Штрасер и објавено од Схоластик.

Вистинскиот телефонски број во филмот

Кевин, како што веќе споменавме, престојувал во хотелот Плаза, а во една сцена се споменува телефонскиот број.

Тој број бил навистина број од рецепцијата, и многумина го биделе тоа самите во 1992 година.

Трамп го искористи ова и понудил семејни пакети Сами дома 2 за 1.100 долари, а семејствата можеле да останат во апартманот 411, оној во кој престојувал Кевин од филмот.

 

Loading...

 

Гулаби

Стотици гулаби биле обучени во текот на три месеци да снимаат сцена во која го напаѓаат Даниел Стерн. Еден дури му влета во уста.

Замрзнати камери

Неколку камери замрзнале за време на снимањето, бидејќи било многу студено.

Имено, за време на снимањето се случила снежна бура, па снегот во филмот е вистински. Се разбира, вештачки во некои сцени бил користен и вештачки.

 

Loading...