Водафон во Германија отпушта 2.000 вработени

Сподели со своите пријатели

Водафон во Германија планира да заштеди околу 400 милиони евра во следните две години како дел од реструктуирањето.

Loading...

Ова ќе резултира со намалување на приближно 2.000 работни места, соопшти компанијата.

Мерката е дел од програмата за намалување на трошоците објавена пред речиси една година.

Програмата ќе опфати вкупно 11.000 отпуштања ширум светот.

„Ќе се намалат трошоците за вработените преку заштеда и преместување на околу 2.000 работни места. Во одреден дел некои задачи во иднина ќе се извршуваат со зголемена автоматизација“.

Компанијата е дел од британскиот телекомуникациски гигант Водафон.

Голем дел од заштедите ќе дојдат од деактивирањето и ажурирањето на застарените ИТ структури.

Сепак, ќе се зајакнат инвестициите во области со висок профит како што се „клауд“ и бизнисот со корпоративни клиенти.

Loading...

Групацијата за мобилни телефони го прошири својот бизнис низ Европа во првите десет години од овој век, но се соочи со предизвици во Шпанија и Италија.

Затоа, таа се согласи да ја продаде својата италијанска единица на швајцарската компанија Swisscom.

Претходно овој месец, Водафон објави дека ќе го замени својот шеф во Германија со назначувањето на Ахмед Есам, од Водафон Велика Британија.

Ахмед ќе биде назначен за извршен претседател на Германија и главен извршен директор на европските пазари.