Во последен момент беше постигнат договор за европскиот буџет за 2023 година

Сподели со своите пријатели

Преговарачите на Советот и на Европскиот парламент во последните моменти од законскиот рок постигнаа договор за буџетот на Унијата за следната 2023 година.

Loading...

Рокот за постигнување договор беше 14 ноември на полноќ, а преговарачите објавија дека нешто пред тоа имале договор, пренесе Хина.

Договорен е буџет од 186,6 милијарди евра што е за 1,1 отсто повеќе од годинешниот буџет.

За непредвидени трошоци во повеќегодишната финансиска рамка од 2021 до 2027 година се издвоени 400 милиони евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цела Италија во опасност од лизгање на земјиште

Најголем дел од тоа зголемување, околу 280 милиони евра, е наменето за зајакнување на поддршката за Украина и соседните земји како Молдавија.

Голем дел од средствата се наменети за подобрување на транспортната инфраструктура со цел да се зголеми мобилноста на воената опрема низ ЕУ.

Помош за Украина и поголема мобилност на воена опрема

Комисијата предложи буџет од 185,59 милијарди евра, додека предлогот на Советот беше 183,95 милијарди евра, а Собранието побара 187,29 милијарди евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Командантот на американските вселенски сили: Кина е растечка закана

Постигнатиот договор допрва треба да биде потврден од двајцата законодавци. За одлука во Советот е потребно квалификувано мнозинство, а во Собранието просто мнозинство.

Loading...

Доколку не се постигне договор, Комисијата ќе треба да излезе со нов предлог и потоа повторно да се преговара.

Буџетот за следната година мора да биде одобрен до крајот на тековната година.

Доколку тоа не е можно, привременото финансирање се применува на тој начин што секој месец во тековната година може да се троши по една дванаесетина од буџетот од претходната година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Непријатно изненадување: Германец добил сметка за парно од 1,6 милиони евра