Во Португалија мај бил најтоплиот месец во последните 92 години

Сподели со своите пријатели

Португалија го забележа најтоплиот месец во мај од 1931 година, а речиси целата нејзина територија беше погодена од силна суша, соопшти Националниот метеоролошки институт во својот месечен извештај за климата.

Loading...

„Мај беше најтоплиот месец во последните 92 години“, соопшти Португалскиот институт за море и атмосфера (ИПМА).

Просечната максимална температура беше 25,87 степени Целзиусови, што е највисока од 1931 година, соопшти институтот.

Количината на дожд што падна во мај беше значително помала од „нормалната вредност“ во периодот 1971-2000 година и изнесуваше само 13 проценти од просекот за тој период.

Како резултат на тоа, институтот забележува значително зголемување на областите кои потпаѓаат под „тешка суша“, која сега покрива 97 отсто од територијата.

Според научниците, повторената топлина е јасен показател за глобалното затоплување бидејќи има се повеќе топлотни бранови кои се подолги и посилни.