Во Полска пронајдени фрагменти од ракета која се бара од Втората светска војна! (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Полските државни шуми информираа за исклучително интересно откритие во шумите околу Казала. Фановите на историјата успеаја таму да пронајдат фрагменти од огромна ракета V2.

Loading...

Уште едно историско богатство пронајдоа членови на две здруженија: Денар и Регионалната историска група Шондорф и програмскиот тим „Ловци на историјата“. Фрагмент од ракета V2 е пронајден во комуната Цеков кај Казала. Тие биле толку големи што присутните експерти за историја веднаш ја потврдиле нивната автентичност.

 

 

Вреди да се спомене дека V2 е првата успешна конструкција на балистичка ракета во историјата. За време на Втората светска војна, таа била создадена од тим германски конструктори предводени од Вернерх фон Браун. Исклучително модерна – за тоа време – ракетата била огромна – долга над 14 метри, тежела 13 тони и достигнувала брзина до 5,5 илјади. км / ч.

Интересно е што порано се сомневало дека ракетата V2 штотуку паднала во шумскиот кварт Казала, а нејзините траги со години ги пребарувале експерти и трагачи по историја.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *