Во некои згради во Виена почна наплатата за возење со лифт

Сподели со своите пријатели

Поскапувањето на енергенсите во Австрија значително ги зголеми цените за одржување на зградите, а со тоа ја врати заборавената практика на наплата на возење со лифт.

Loading...

Во станбена зграда во третиот кварт на Виена, секој што сака да се вози со лифт мора да стави 20 центи во касичката, а оние што не сакаат ќе мора да пешачат.

На жителите им се дава клуч за да го отворат лифтот, а гостите мора да платат за возењето.

Сепак, плаќањето е можно само на приземје, па спуштањето во лифт е можно само со клуч.

Што се однесува до клучот, ни тој не е бесплатен, туку ги чини станарите од 15 до 20 евра месечно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кинеска провинција им дозволи на невенчани парови легално да имаат деца

Во многу стари згради, а ги има и во Виена, има стари лифтови со каси, кои беа ставени надвор од употреба и сега се повторно во функција.

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.