Во Индија постојат храмови на сексот (фото)

Сподели со своите пријатели

Индија денес се смета за прилично конзервативна земја, но тоа не бил случај низ историјата. Сексуалните норми биле далеку полиберални пред 13 век кога исто знаече се давало и на сексуалниот и на духовниот аспект на животот.

Loading...

Храмовите стари илјада години ширум Индија преполни се со мотиви који ја истакнуават сексуалната енергија и задоволство.

Сексот некогаш одамна бил во рамките на формалното образование, а Камастура е напишата измеѓу четрвтиот век пред новата ера и вториот век од новата ера. Доколску се погледне одблизу, траговите на либералните вемиња можат да се видат ширум земјата, пишува БиБиСи.

Hramovi-2

На ѕидовите на храмовите каок што е Храмот на сонцето во Конарка во Источна Индија можат да се видат изрезбани во камен и извајани скулпрути со еротски мовитиви.

Голотијата била сосема проминентна на сликите и скулптурите на сликите и скулптурите со жени во будистички во камен изрезбани пештери и покрајната Махараштра, посебно Аџанта (втор век п.н.е.) и Елора (од петти до деветти век од новата ера).

Hramovi-1

Меѓутоа, најдобро сочувани и најсилни графички прикази на еротската уметност на храмовите може да се види во малиот град Кхајурахо во централниот дел од Индија. Елегантно изрезбаните хиндустички храмови УНЕСКО ги прогласил за светски заштитени градби уште во 1986 година.

Loading...

На нивните ѕидови можат да се видат камени прикази на богови и божици, ратници и музичари, животни и птици, како и на секој втор храм во Индија. Меѓутоа, кога малку поблиску ќе погледнете, многу од овие скулптури се со еротска природа и вклучуваат мажи, жени и животни.

Hramovi-3

Умешно обликуваните тела згрчени во невозможни сексуални пози се наоѓаат веднаш покрај скулптурите на божествените битија кои благо се смејат гледајќи ги своите поклоници.

Сите се доста добро сочувани, имајќи во предвид дека се стари неколку илјади години.

Hramovi-6

Постојат неколку теории за настанувањето на ваквите графички прикази на еротските мотиви. Една од нив зборува за тоа дека кралевите од династијата Чандела биле поклоници на тантричките принципи, кои диктираат баланс измеѓу машките и женските сили и дека својата вера ја промовирале во храмовите кои ги граделе.

Hramovi-5

Втора теорија има рска со улогата на храмовите од тој период. Тие биле места за учење и обожавање, посебно на „фината“ уметност, вклучувајќи  и водење љубов.

Loading...

Некои веруваат дека ваквите слободни прикази ан сексуален акт се добра знаменитост затоа што претставуваат нов почеток и чин на зачнување нов живот.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.